U Porodilištu Kliničkog centra ostavljena jedna beba
ilustracija

U Porodilištu Kliničkog centra ostavljena jedna beba

U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) tokom 2020. godine ostavljena je jedna beba nakon porođaja, koja je u saradnji sa Centrom za socijalni rad smještena u hraniteljsku porodicu, pišu Dnevne novine.

Najčešći razlozi, kako su kazali Dnevnim novinama iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji, koji porodilje navode za odluku da ostave svoju bebu nakon rođena, jesu socio-ekonomski status, zdravstveno stanje, kao i odsustvo istinske podrške i razumijevanja od njihovih porodica.

I dok su ranijih godina u prosjeku dvije do tri porodilje izlazile iz Porodilišta bez beba, tokom ove godine nije zabilježen nijedan slučaj da je majka ostavila novorođenče nakon porođaja.

“U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), u toku 2020. godine ostavljena je jedna beba nakon porođaja, koja je u saradnji sa Centrom za socijalni rad smještena u hraniteljsku porodicu. Od januara 2021. godine do danas nije bilo slučajeva napuštanja beba odmah po rođenju”, navode iz Kliničkog centra.

Naglašavaju i da sve bebe budu adekvatno zbrinute u saradnji sa centrom za socijalni rad, te pojašnjavaju procedure.

“U slučaju kada se porodilja nakon porođaja odluči na ovaj korak, naše medicinsko osoblje, psiholozi i socijalni radnik, pokušavaju da utiču da promijeni odluku i zadrži svoje dijete”, navode iz KCCG.

Ukoliko je odluka majke konačna, dodaju, odmah se uključuje nadležni centar za socijalni rad koji preduzima dalje zakonske mjere kako bi se dijete adekvatno zbrinulo.

“Nakon dobijanja odgovora od Centra za socijalni rad, porodilja se otpušta kući, a novorođenče ostaje u Kliničkom centru do njegovog smještanja, u posljednje vrijeme najčešće u hraniteljsku porodicu ili u Dom za nezbrinutu djecu” objašnjavaju iz Kliničkog centra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.