Nikšićaninu sedam mjeseci zatvora zbog  izazivanja nacionalne i vjerske mržnje
ilustracija

Nikšićaninu sedam mjeseci zatvora zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje

Nikšićanin Stefan Kovačević danas je u podgoričkom Višem sudu osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje kada je na svom Instagram profilu prenio tekst sa sajta ,,Bosna info“ sa uvredljivim sadržajem prema pripadnicima muslimanske vjeroispovjesti.

Presudu je izrekla sutkinja Vesna Kovačević.

Sud je uvažio predlog tužioca Zorana Vučinića da je tokom postupka dokazano da je Kovačević počinio krivično djelo za koje se tereti uz sugestiju da se kazni sankcijom kojom će se postići svrha kažnjavanja, piše Pobjeda.

Sa druge strane, advokat Veselin Lukovac zatražio je da se Kovačević oslobodi od optužbi jer u konkretnom slučaju nije postupao sa umišljajem i da kod njega nije postojala svijest da bi njegova objava mogla podsticati mržnju prema pripadnicima muslimanske vjeroispovjesti.

Advokat Lukovac je zamolio sud da ukoliko presudi da je njegov branjenik kriv prilikom odmjeravanja sankcije uzme u obzir da je Kovačević neosuđivan mladić koji je napunio tek 19. godina kao i njegovo izvinjenje i kajanje zbog počinjenog krivičnog djela i djelimičnog priznanja.

Advokat Lukovac je naveo da zbog sporne objave nije došlo do posljedice prema pripadnicima muslimanske vjeroispovjesti.

On se pozvao i na Izvještaj centra za socijalni rad i staranje u kome se navodi da Kovačević nije shvatio značenje i težinu sadržine objave koju je postavio na Instagramu što ukazuje da nije bio svjestan posljedica Kovačević je prilikom davanja odbrane kazao da nije imao namjeru da izaziva nacionalnu i vjersku mržnju kada je ne razmišljajući o posljedicama na Instagram profilu.

Kako se navodi u optužnom prijedlogu okrivljeni Kovačević je na svom Instagram profilu ,,Stela“ stavio tekst uvredljive sadržine: ,,...na tursku mušku glavu ne diži pušku…“

On je pojasnio da je krajnje nepromišljeno prenio sporni tekst kružio društvenim mrežama na sajtu ,,Bosna info“ i ta poruka je bila postavljena kao grafit u Han Pijesku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.