"Sagledaće mogućnost da se državi vrati imovina"

Ćalović Marković i Abazović: Kredite za stanove nezakonito i tajno dobijali ministri, sudije, tužioci i poslanici

Vlada će sagledati zakonske mogućnosti kako bi se država mogla obeštetiti u slučaju nezakonite dodjele stanova državnim službenicima i funkcionerima, poručeno je sa današnje konferencije za novinare Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Rukovodilac Stručnog tima Nacionalnog savjeta, Vanja Ćalović Marković prezentovala je novu dokumentaciju Vladine Komisije koja je, kako je navela, tajno dijelila stanove i kredite javnim funkcionerima i državnim službenicima.

Ona je kazala da je i Vlada Mila Đukanovića, a ne samo poslednja, nezakonito dodjeljivala stanove i kredite.

Ćalović Marković je podsjetila da je zakonom zabranjeno da Vladina Komisija dodjeljuje stanove i kredite sudijama, tužiocima i sudijama Ustavnog suda, jer su oni morali imati poseban pravilnik na osnovu koga se to dijelilo.

Ona je saopštila da je sudiji Ustavnog suda Budimiru Šćepanoviću, u maju 2016. godina, Vladina komisija dodijelila stan od 90 kvadrata, koji je platio 13.173 eura, odnosno 146 eura po metru kvadratnom.

Čalović Marković je rekla da je sudija Ustavnog suda Vesna Begović zahtjev podnijela u februaru 2017. godine, jer stan od 52 kvadrata koji je davno dobila od Vlade trebalo rekonstruisati, i navela da joj, pošto živi na prizemlju, provalnici kradu stvari sa balkona i ugrožavaju bezbjednost.

Kako je dodala, Vlada je ponudila stan Begović, ali je ona odbila i tražila kredit do 40 hiljada eura.

"U Odluci po kojoj joj je dodijeljen kaže se da se funckioneru može dodijeliti kredit za poboljšanje uslova stanovanja do 15 hiljada eura. U slučaju Begović, Vlada krši Odluku i daje joj kredit od 40 hiljada, od kojih je trebalo da vrati osam hiljada“, rekla je Ćalović Marković, prenosi Mina.

Ona je kazala da je, u godini kada je tražila pomoć od Vlade, Begović živjela sama u stanu od 52 kvadrata, imala godišnju zaradu od preko 34 hiljade eura i ušteđevinu od 35 hiljada eura.

Ćalović Marković je saopštila da je sudija Vrhovnog suda Dragica Milačić od Vladine Komisije dobila 20 hiljada eura jer nije bila u prilici da izvrši opravke u stanu, sa obavezom da vrati četiri hiljade.

"U godini kada je tražila pomoć, kupila je novi automobil reno clio iz 2017. godine i bila vlasnica stana od 108 kvadratnih metara. U zahtjevu Vladi je rekla da živi sa porodicom, dok prema podacima iz njenih imovinskih kartona se zaključuje da je živjela sama“, navela je Ćalović Marković.

Prema njenim riječima, sudiji Vrhovnog i Apelacionog suda Milanki Žižić je Vladina Komisija, na čijem je čelu tada bio Slavoljub Stijepović, dodijelila stan od 90 kvadrata na Zlatici, koji je platila 11,7 hiljada eura.

Čalović Marković je kazala da je sudija Miraš Radović od 2010. godine prijavljuje da je od Vlade dobio kredit od 40 hiljada eura.

"Dvije godine nakon kredita, Vlada mu daje stan u Univerzitetskom centru od 109 kvadrata u zamjenu za stan na Malom brdu od 85 kvadrata i doplatu od 20 hiljada eura. Ispostvalja se da je kvadratni metar starog stana skuplji nego novog“, rekla je Ćalović Marković.

Kako je dodala, Radović je isplatio 20 hiljada eura neposredno prije zaključenja ugovora.

„U tom periodu ćerka koja je živjela sa njim, koja nije imala nikakva primanja, postala je vlasnica automobila Škoda Fabia proizvedene 2011. godine. Kada pogledate prihode, nejasno je odakle je Radović platio 20 hiljada eura razlike u procijenjenoj vrijednosti stana, jer ne prijavljuje ušteđevinu, pozajmice kao ni promjene u kreditima“, rekla je Ćalović Marković.

Ona je saopštila da su stanove po povoljnim uslovima dobile i sudije Upravnog suda Nevenka Popović i Svetlana Radošević, a kredit od 20 hiljada Snežana Vukčević, za koju se ne zna koliko novca morala da vrati jer ne postoji dokumentacija.

Prema riječima Čalović Marković, krediti su dodijeljeni i sudiji Višeg Suda Senki Danilović i predsjedniku Višeg suda za prekršaje Milivoju Rašoviću.

Ona je kazala da je specijalni tužilac Mira Samardžić 2004. godine stan pod Malim brdom od 80 kvadrata dobila za 3.291 eura, ali da je devet godina kasnije prijavila da je stan veći za 14 kvadrata i to dokupila za 1.428 eura.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić tražio je da Vladina Komisija Samardžić dodijeli kredit koji bi "sigurno bio podstrek za njeno dalje profesionalno angažovanje“.

“Vlada joj dodjeljuje kredit od deset hiljada sa obavezom da vrati dvije hiljade eura. U godini kada je dobila kredit bila je vlasnica stana od 94 kvadrata, a suprug kuće od 170 kvadrata i stana od 120 kvadrata. Mjesečno su zarađivali oko 2,8 hiljada eura i živjeli su sami“, rekla je Ćalović Marković.

Ona je rekla da je Vladina Komisija je stan od 90 kvadrata dodijelila tužiocu Veljku Rutoviću po cijeni od 15.498 eura, a tužiocu Milošu Šoškiću stan od 75 kvadrata za 15.150 eura.

"Tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu Sonja Bošković se obratila Vladi ne navodeći iznos kredita koji traži i dodijeljeno joj je 30 hiljada EUR sa obavezom da vrati šest hiljada“, rekla je Ćalović Marković.

Kako je dodala, tužiocu Jovanki Čizmović dodijeljen je kredi od 40 hiljada, Vesni Jovićević i Ljiljani Lakić od po 30 hiljada, a Jeleni Đaletić i Draženu Buriću po 20 hiljada eura.

Ćalović Marković je saopštila da su stanovi i krediti po povoljnim uslovima dodjeljivani i poslanicima, ministrima i direktorima nezavisnih agencija.

Ona je kazala da je potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić u maju 2016. dobio stan od 128 kvadrata u Univerzitetskom centru, ali da u dokumentaciji nema zahtjeva sa obrazloženjem zašto mu je potreban toliki stan.

"U arhivi ima obračunska lista koja pokazuje da je taj stan trebao da plati 22.042 eura. Tržišna cijena tog stana je 861 eura i umanjena mu je za 80 odsto“, dodala je Ćalović Marković.

Ona je saopštila da je Mustafić stan koji je dobio po povoljnim uslovima od države 2018. godine prodao po cijeni od 132 hiljade eura.

"Od prodaje državnog strana kupuje novi od 75 kvadrata za 78 hiljada eura, plaća državni stan 22 hiljade eurai preostaje mu skoro 32 hiljade eura. Član 30 Oduke kaže da Komisija može rješavati stambene potrebe pojedinih funkcionera. Ovdje nije bilo riječi o potrebi“, rekla je Ćalović Marković.

Ona je kazala da je Sanja Pavićević tražila pomoć kao zamjenica direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, ali da je Komisija sa njom zaključila ugovor o razmjeni stana tek kada je postala poslanica.

"Utvrđuje se da je tržišna cijena kvadrata stana u potkrovlju na Zabjelu ista kao kvadrata novog stana u Univerizeztskog centra. Stan od 54 kvadrata na Zabjelu i šest hiljada eura daje za stan u profesorskim zgradama od 89 kvadrata“, navela je Ćalović Marković.

Ona je kazala da je poslanik Halil Duković kao član Odbora za ljudska prava i slobode tražio od Komisije novac da proširi i adaptira stan.

"Dobija kredit od 40 hiljada eura po kome plaća osam hiljada, a iste godine njegova supruga kupuje stan od 36 kvadrata od kredita i ušteđevine koju ranije nije imala“, rekla je Ćalović Marković.

Ona je istakla da je poslanica Nada Drobnjak bez obrazloženja od Vladine Komisije tražila i dobila 40 hiljada eura, sa obavezom da vrati osam hiljada, dok je isti iznos dobio i poslanik Ervin Ibrahimović.

Ćalović Marković je kazala da je direktor Agencije za spječavanje korupcije Sreten Radonjić dobio kredit od 40 hiljada eura za adaptaciju i proširenje stana u momentu kada je u stanu od 86 kvadrata živio sam sa suprugom i bio vlasnik kuće od 110 kvadrata.

Prema njenim riječima, direktor Agencije za zaštitu konkurencije Miodrag Vujović je u ime Agencije informisao Komisiju da je Vlada odobrila da se preusmjeri nepunih 26 hiljada eura i tražio da se njemu dodijeli taj novac, ali da u arhivi nema tog zahtjeva sa obrazloženjem.

"Vlada mu je dala kredit uz obavezu da vrati 5.184 eura, rata iznosi 47,66 eura. U tom trenutku vlasnik je kuće do 200 kvadrata, stana od 92 kvadrata, i poslovnog prostra od 110 kvadrata“, navela je Ćalović Marković.

Ona je rekla da je direktor Komisije za kontrolu državne pomoći Mitar Bajčeta dobio stan u Moskovskoj ulici od 71 kvadrat za koji je tržišna vrijednost procijenjena na 700 eura po kvadratu.

"Vraća stan u Zagoriču od 42 kvadrata i treba da doplati 6.718 EUR“, dodala je Ćalović Marković.

Ona je kazala da je ministar Osman Nurković tražio veći stan, navodeći da je prethodni od 56 kvadrata i četiri kvadrata podruma dobio na kredit od Monteputa.

"Ne pominje da ima stan od 70 kvadrata u Rožajama i poslovni prostor od 29 kvadrata.Vladina komisija mu odobrava zamjenu stana i isto računa cijenu kvadrata na Starom Aerodromu i Univerizeteskom centru i traži da plati samo razliku u kvadraturi. Tako da vraća stan od 56 kvadrata i podrum i doplaćuje 4.610 eura za stan od 90 kvadrata“, objasnila je Ćalović Marković.

Ona je kazala da je ministar Kemal Purišić početkom 2017. godine tražio da mu se dodijeli kredit za kupovinu službenog stana, jer nema stan u Podgorici gdje radi i gdje mu studiraju djeca.

Kako je navela Ćalović Marković, ministar u tom momentu ima stan od 110 kvadrata koji je naslijedio i preko 38 hiljada eura ušteđevine.

"Početkom 2019. godine dobija stan od 92 kvadrata u Univeritetskom centru po cijeni od 15.796 eura. Na kraju godine kada je dobio stan, prijavljuje da je naslijedio kuću 108 kvadrata i poslovni prostor od 28 kvadrata, a na računu mu ostaje ušteđevina od 19.225 eura“, rekla je Ćalović Marković.

Ona je saopštila da je bivši ministar Andrija Lompar stan u Tološima od 66 kvadrata platio 7.920 eura, odnosno 120 eurapo metru kvadratnom.

Ćalović Marković je rekla i da je Vladina Komisija direktour Uprave za imovinu Blažu Šaranoviću dodijelila stan u Tološima od 62 kvadrata po cijeni od 7.440 eura, a da je u tom momentu bio vlasnik stana od 65 kvadrata i trećine stana od 96 kvadrata, u Ulici slobode, kao i vikendicu od 32 kvadrata.

"Godinu kasnije je zaključio aneks ugovora kojim umanjuje cijenu za 15 odsto jer ga jednokratno plaća i i za pomenuti stan daje 6.324 eura. Dva dana nakon što zaključuje aneks on prodaje stan po cijeni od 61,5 hiljada eura“, istakla je Ćalović Marković.

Ona je kazala da je generalni sekretar Vlade Nataša Pešić 2012. godine stan od 63 kvadrata u Univerzitetskom centru kupila za 13.149 eura.

"Nakon traži i kredit od 30 hiljada eura jer živi u jendosobnom stanu koji ne zadovoljava adekvatne uslove stanovanja njene porodice. U tom trenutku živi u dvočlanom domaćinstvu. Početkom 2019. godine dobija kredit od 30 hiljada sa obavezom da vrati šest hiljada eura. Iako je ugovor o kreditu zaključila početkom 2019 godine ona ga drži na računu i ne troši ga ni u toku naredne godine. Toliko o njenoj stambenoj potrebi“, rekla je Ćalović Marković.

Ona je kazala da je Generalni sekretarijat Vlade, na lijem je čelu bila Pešić, tvrdio da su podaci o stanovima tajni jer bi njihovo objavljivanje ugrozio unutrašnje funkcionisanje vlasti.

Ćalović Marković je preporučila da Odluka o dodjeli stanova državnim funkcionerima stavi van snage dok ne bude usaglašena sa zakonom.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da je sada jasno zašto postoji "histerija“ manjiskih partija prema novoj vlasti i zašto u Crnoj Gori ne želi da radi sudstvo i tužilaštvo.

"Je li normalno da Vlada dodjeljuje stanove poslanicima koji treba da sprovodi monitoring rada izvršne vlasti“, naveo je Abazović.

On je kazao da će Vlada pronaći modalitete kako bi se država u ovom slučaju obeštetila, ali i da će preduzeti neke aktivnosti prema ljudima koji su dijeli stanove van zakona i procedura.

"Brojni ljudi koji su dobili stanove i kredite nijesu socijalni slučajevi i ne vidim razlog da oni, ukoliko za to postoji pravni osnov, ne obeštete državu, a da država onda to ustupi ljudima kojima je to stvarno potrebno, ili eventualno da to proda i puni državni budžet“, rekao je Abazović.

On je kazao da će Vlada napraviti šire konsultacije i organizovati javnu debatu gdje će stručna javnosti, advokati i pravnici ukazati na zakonske mogućnosti da se „spasi što se spasiti može“.

Abazović je dodao da ove aktivnosti nijesu usmjerene niti protiv koga lično.

"Ovo je usmjereno podršci budžetu države i protiv stvaranja začaranih krugova između tri grane vlasti gdje niko ne može da iskoči iz onoga što je neko zamislio u jednom centru moći i dodjelom stanova kupuje podršku određenih funkcionera“, rekao je Abazović.

Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.