MUP: Zbog hapšenja Kašćelana, Abazović na meti Kavačkog klana
Dritan Abazović

MUP: Zbog hapšenja Kašćelana, Abazović na meti Kavačkog klana

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su službenici Uprave policije došli do saznanja da određene organizovane kriminalne grupe iz Crne Gore potencijalno preduzimaju aktivnosti rizične po bezbjednost potpredsjednika Vlade, Dritana Abazovića.

U MUP-u navode da su do ovih saznanja došli prilikom rasvjetljavanja jučerašnjeg ubistva vlasnika restorana “Krstac” u Mojkovcu, Zorana Ašanina (65).

"Preduzimajući mjere i radnje na rasvjetljavanju teškog krivičnog djela počinjenog dana 25. 4. 2021. godine u Mojkovcu, službenici Uprave policije došli su do saznanja koja ukazuju na postojanje potencijalnog rizika po bezbjednost nosilaca najviših državnih funkcija. U konkretnom slučaju, prikupljena saznanja ukazuju na namjeru pripadnika organizovanih kriminalih grupa, prvenstveno pripadnika organizovane kriminalne grupe Kavač i jednog od vođa Kašćelan Slobodana, da kao reakciju uslovljenu njihovim lišenjem slobode i procesuiranjem zbog izvršenja krivičnih djela teškog i organizovanog kriminala, preduzmu aktivnosti usmjerene na ugrožavanje života potpredsjednika Vlade Crne Gore, gospodina Dritana Abazovića",  navedeno je u saopštenju MUP-a.

Podsjećamo, Ašanin (65) je ubijen je juče iz vatrenog oružja, a sumnja se da je smrtonosne hice u njega ispalio Novljanin Goran Pantović koji je ranije bio angažovan u obezbjeđenju navodnog vođe kavačkog klana Slobodana Kašćelana. Sumnja se da je motiv ubistva novčani dug.

Pantović je uhapšen u jednom ugostiteljskom u naselju Kovren u Bijelom Polju.

Ubijeni Ašanin je brat bivšeg predsjednika Opštine Mojkovac Ivana Ašanina, sadašnjeg odbornika Građanskog pokreta URA u Skupštini opštine Mojkovac.

"Imajući u vidu značaj prethodno realizovanih aktivnosti, a svjesni činjenice da su pripadnici navedene organizovane kriminalne grupe dio širih regionalnih struktura, sa veoma jakim konekcijama na transnacionalnom nivou, čija je ključna karakteristika beskrupulozno izvršenje najtežih krivičnih djela, kao i činjenice da bi bilo koja aktivnost usmjerena na ugrožavanje fizičkog integriteta nosilaca visokih državnih funkcija, destabilizovala povoljnu, ali veoma kompleksu bezbjednosnu situaciju, bez daljeg odlaganja, u saradnji sa drugim državnim institucijama, prvenstveno su preduzete dodatne mjere i radnje na zaštiti bezbjednosti gospodina Abazovića. Preduzete su i dodatne mjere i radnje koje imaju za cilj potvrdu predmetnih saznanja i obezbjeđenje dokaza koji bi doveli do procesuiranja lica koja su uključena u predmetne aktivnosti", navode dalje u MUP-u.

U MUP-u kažu da ova saznanja ukazuju samo na odlučnost pripadnika organizovanih kriminalnih grupa da svoje „kriminalno bogatstvo“ i uticaj na kriminalnom tržištu pokušaju da sačuvaju po svaku cijenu, te da identični ili slični slučajevi, u kojima su mete bili visokopozicionirani službenici organa bezbjednosti ili nosioci najviših državnih funkcija nisu „nepoznanica“ crnogorskih i sa njima povezanih regionalnih kriminalnih struktura.

"Napominjemo da smo, kako posljednjim realizovanim aktivnostima, tako i aktivnostima tokom prethodnog perioda, pokazali da imamo lične i profesionalne hrabrosti, da se sa punim kapacitetom suprotstavimo savremenim bezbjednosnim izazovima i obračunamo sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, te da će bez obzira na sve njihove „napore“ i dalje biti u fokusu kontantne pažnje organa obavještajno bezbjednosnog sektora", poručili su u MUP-u.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.