Cetinjski manastir

Reakcije na izjavu administratora MCP

"SPC upravlja Crnom Gorom"

Izjave episkopa budimljansko-nikšićkog i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija izazvale su reakcije crnogorskih političara na društvenim mrežama.

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković osvrnuo se na izjavu o autonomiji Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Naša crkva se zove Srpska pravoslavna ckrva, ona jeste pravoslavna crkva, ali njen puni naziv je Srpska pravoslavna crkva. Može biti jedino Ugovor između dvije strane između SPC i države Crne Gore. S druge strane kad se govorilo o auotnomiji, govorilo se samo o onoj autonomiji, izvjesnoj, uslovnoj samostalnosti koju ima svaka od eparhija SPC, ni manje, ni više. Nikakvu posebnu autonomiju nije sticala Mitropolija crnogorsko-primorska, nego je ona dio SPC kao i ostale njene eparhije, rekao je Joanikije u intervjuu za TV Vijesti.

Vuković je na Twitteru podijelio tu izjavu i poručio: “Da se zna kome Vlada ima namjeru da prepiše Cetinjski manastir, Ostrog”.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Ivan Vujović je kazao da je Joanikije samo potvrdio da SPC upravlja i Vladom državom.

“Biće oko ugovora kako kažu oni koji su i napravili ovakvu vlast – Beograd i SPC. Abazovića ne pita niko ništa. Upoznaće se sa ugovorom u isto vrijeme kad i svaki od 625.000 građana Crne Gore. Kad sve bude završeno”, naveo je Vujović na Twitter-u.

Poslanik DPS Predrag Bošković istakao je da objavljivanje ugovora ne očekujemo od srpske crkve, već od Vlade Crne Gore, jer joj je to obaveza prema građanima.

"Možda je ipak tačna tvrdnja da je Vlada=SPC, pa je ovo saopštenje stvarnog premijera Crne Gore. Budite sigurni da vam ova “tajna” podvala neće bez odgovora proći, poručio je Bošković na Twitter-u.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.