Rusija ograničila broj zaposlenih Rusa ambasadama zemalja koje smatraju neprijateljskim
Vladimir Putin

Putin donio ukaz

Rusija ograničila broj zaposlenih Rusa ambasadama zemalja koje smatraju neprijateljskim

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz koji vlastima omogućava da ograniče broj Rusa zaposlenih u ambasadama zemalja koje Moskva smatra neprijateljskim ili da u potpunosti zabrane njihovo zapošljavanje.

Mjera, koju je Kremlj objavio u petak, donijeta je nakon protjerivanja ruskih diplomata iz više evropskih zemalja i SAD i recipročnih mjera Moskve prethodnih dana.

Putin je ukazom nalažio vladi da sačini spisak zemalja za koje je utvrđeno da su neprijateljske. Uz ambasade, mjera obuhvata i konzulate i kancelarije državnih institucija tih zemalja.

SAD su prošle nedelje protjerale deset ruskih diplomata, optuženih za miješanje u predsjedničke izbore 2020. godine i učešće u hakerskim napadima na američke savezne agencije.

Češka je prošle nedelje proterala 18 ruskih diplomata koje je označila kao špijune, posle čega je Moskva proglasila nepoželjnim 20 čeških diplomata. Vlada u Pragu je u četvrtak reagovala na taj potez Moskve, proglasivši još 63 ruske diplomate nepoželjnim osobama, kako bi obije zemlje imale isti broj osoblja u ambasadama.

Poljska je prošle nedelje protrjela tri Rusa, a Moskva pet Poljaka.

Tri baltičke zemlje, Estonija, Letonija i Litvanija, ukupno su proterjale četvoro diplomatskih predstavnika Rusije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.