Bajden priznao genocid nad Jermenima; Turska: U potpunosti odbacujemo izjavu
Džozef Bajden

Bajden priznao genocid nad Jermenima; Turska: U potpunosti odbacujemo izjavu

Američki predsjednik DŽo Bajden saopštio je da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine, prenose mediji.

Bajden je tako postao prvi američki predsjednik posle 40 godina koji je zvanično priznao genocid nad Jermenima, uprkos protivljenju Turske.

U saopštenju koje je objavila Bijela kuća, navodi se da je „milion i po Jermena deportovano, masakrirano i otjerano u smrt u kampanji istrebljenja“.

"Svake godine na današnji dan sjećamo se onih koji su poginuli u genocidu nad Jermenima tokom otomanske ere i posvjećujemo se prevenciji da se takvi zločini ne ponove. Počevši od 24. aprila 1915. godine, hapšenjem jermenskih intelektualaca i društvenih vođa u Konstantinopolju od strane otomanskih vlasti, milion i po jermena je deportovano, masakrirano ili otjerano u smrt u kampanji istrebljenja. Odajemo počast žrtvama "Meds Jegherna“ (jermenski izraz za "veliki zločin“) kako strahote onoga što se dogodilo ne bi bile izgubljene za istoriju. I sjećamo ih se kako bismo uvjek ostali oprezni protiv korozivnog uticaja mržnje u svim oblicima", naveo je Bajden.

"Američki narod odaje počast svim Jermenima koji su izgubili živote u genocidu koji je počeo prije 106 godina", navodi se u saopštenju, prenose "Novosti".

Turska: U potpunosti odbacujemo

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu nekoliko minuta nakon Bajdenove izjave da je nad Jermenima u Otomanskom carstvu 1915. godine izvršen genocid, u potpunosti je odbacio tu izjavu, prenose mediji.

"Riječi ne mogu da promijene ili da prepišu istoriju. Nemamo šta da učimo o sopstvenoj prošlosti od bilo koga. Politički oportunizam je najveća izdaja mira i pravde. U potpunosti odbacujemo ovu izjavu zasnovanu isključivo na populizmu", napisao je on na svom Tviter nalogu, prenose "Novosti".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.