Vesna Medenica više nema policijsku zaštitu
Vesna Medenica

Vesna Medenica više nema policijsku zaštitu

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica prije deset dana ostala je bez policijske zaštite jer je najnovija procjena ANB-a i Uprave policije pokazala da joj bezbjednost nije ugrožena.

U Upravi policije potvrdili su “Vijestima” da Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata od 12. aprila više ne štiti dugogodišnju predsjednicu Vrhovnog suda, koja je ostala bez te privilegije koju je imala dok je godinama bila na funkciji u vrhu pravosuđa.

“Nadležni državni organ, Agencija za nacionalnu bezbjednost, sačinio je i dostavio Upravi policije bezbjednosnu procjenu stepena ugroženosti Vesne Medenice. Sektor policije posebne namjene od 12. 04. 2021. godine više ne preduzima mjere bezbjednosne zaštite u odnosu na navedenu ličnost”, piše u odgovoru Uprave policije.

Vesna Medenica nakon 13 godina, koliko je provela na ključnoj poziciji u vrhu pravosuđa, zbog brojnih pritisaka jer je nezakonito trošila 3. mandat, pred kraj prošle godine podnijela je ostavku.

Prema Vladinoj Odluci o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, ona je nakon odlaska sa funkcije imala pravo na policijsku zaštitu još tri mjeseca.

To pravo je iskoristila, a nakon isteka roka, Uprava policije je tražila novu procjenu ANB-a kako bi znali da li će da nastave sa čuvanjem Medenice, ali je u dokumentu tajne službe navedeno da nema razloga da ona bude pod policijskom zaštitom.

Nadležni državni organ, Agencija za nacionalnu bezbjednost, sačinio je i dostavio Upravi policije bezbjednosnu procjenu stepena ugroženosti Vesne Medenice. Sektor policije posebne namjene od 12. 04. 2021. godine više ne preduzima mjere bezbjednosne zaštite u odnosu na navedenu ličnost”, piše u odgovoru Uprave policije

Na spisku štićenih ličnosti su predsjednik države, predsjednik Skupštine, premijer, potpredsjednik Vlade, ministar pravde, ministar unutrašnjih poslova i ministar vanjskih poslova.

Policija je dužna da obezbjeđuje vrhovnog državnog tužioca, glavnog specijalnog tužioca, predsjednika Vrhovnog suda i direktora Uprave policije.

Nova Vlada je krajem februara ove godine usvojila novu Odluku o obezbjeđivanju ličnosti i objekata i prostora gdje se napravila izmjena u odnosu na stari dokument, a gdje piše da Uprava policije može sama na osnovu zahtjeva i prijave prijetnji dodijeliti policijsku zaštitu i bez urađene procjene ANB-a.

U tim slučajevima zaštita se odmah daje, a tek se onda traži procjena Agencije za naconalnu bezbjednost na koju se može čakati i mjesecima...

Na osnovu prijavljenih prijetnji 24-časovnu policijsku zaštitu su na taj način dobile ministarka prosvjete nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić, ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović i sekretar MUP-a Rade Milošević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.