Crna Gora može da očekuje da bude snabdjevena sa 42 hiljade BioNTech/Pfizer vakcina, tri kovid pacijenta liječena u Austriji
Šalenberg

Šalenberg za Minu

Crna Gora može da očekuje da bude snabdjevena sa 42 hiljade BioNTech/Pfizer vakcina, tri kovid pacijenta liječena u Austriji

Podrška Zapadnom Balkanu u dobijanju vakcina protiv koronavirusa je čin evropske solidarnosti i ulaganje u zdravlje i bezbjednost čitavog regiona, čija je budućnost u Evropskoj uniji (EU), kazao je ministar vanjskih poslova Austrije Aleksander Šalenberg.

On je rekao da je Austrija, tokom proteklih sedmica i mjeseci, zajedno sa Evropskom komisijom (EK), neumorno radila na olakšavanju raspodjele vakcina protiv COVID-19 za Zapadni Balkan.

“Konačno, 20. aprila uspjeli smo da najavimo zaključenje odgovarajućih sporazuma za isporuku 651 hiljade doza vakcine BioNTech/Pfizer, koju će finansirati EK”, kazao je Šalenberg u intervjuu agenciji MINA.

On je naveo da prve doze vakcine treba da stignu na Zapadni Balkan početkom maja, sa 10,5 hiljada doza dodijeljenih za Crnu Goru.

“Sve u svemu, Crna Gora može da očekuje da bude snabdjevena sa 42 hiljade doza BioNTech/Pfizer vakcina”, kazao je Šalenberg.

Na pitanje kada će biti završena cjelokupna isporuka, on je rekao da je predviđeno da se doze za svaku državu isporučuju u nekoliko tranši od početka maja do kraja avgusta.

Upitan koje su prioritetne grupe kojima su predviđene doze vakcine namijenjene, Šalenberg je kazao da će se vakcine distribuirati na osnovu epidemioloških potreba.

“Stoga će prioritet imati medicinski radnici koji su u prvim redovima borbe sa kovidom i najugroženije grupe”, rekao je Šalenberg.

On je govorio i o tri pacijenta iz Crne Gore sa COVID 19 infekcijom, koji su liječeni u austrijskim bolnicama.

Upitan putem kojih mehanizama je došlo do njihove hospitalizacije u toj državi i u kakvom su zdravstvenom stanju, Šalenberg je kazao da je Austrija, kao znak snažne solidarnosti i prijateljstva sa susjedima sa Zapadnog Balkana, već na samom početku pandemije ponudila da se brine o pacijentima sa COVID 19 iz Crne Gore.

“Svakako da mi pomažemo kada je našim prijateljima potrebna pomoć. Tri pacijenta sa COVID 19 infekcijom liječena su u jedinicama intenzivne njege u Austriji”, naveo je Šalenberg.

On je rekao da, zbog zaštite podataka, ne može da komentariše zdravstveno stanje pacijenata.

Na pitanje da li je planirana još neka vrsta pomoći u vezi sa vakcinom, Šalenberg je kazao da je Tim Evropa (EU i njene države članice) jedan od najvećih saradnika COVAX-a, globalne inicijative za obezbjeđivanje univerzalnog i ravnopravnog pristupa vakcinama, koju pomaže sa 2,47 milijardi EUR.

“Kroz ovaj mehanizam Crna Gora je do sada primila 24 hiljade doza vakcina Astra Zeneca”, podsjetio je Šalenberg.

On je kazao da će, pored toga, mehanizam EU za podjelu vakcina posvetiti posebnu pažnju Zapadnom Balkanu.

“Budite sigurni da ćemo nastaviti razgovore sa našim partnerskim zemljama u EU i sa proizvođačima da dijele više količina čim postanu dostupne”, rekao je Šalenberg.

Upitan kakvu poruku EU i Austrija šalju tom pomoći, on je kazao da je njihov glavni prioritet učiniti vakcine protiv COVID-19 brzo i sveobuhvatno dostupnim ljudima širom Evrope.

“U tom kontekstu, podrška Zapadnom Balkanu da dobije vakcine je čin evropske solidarnosti i ulaganje u zdravlje i bezbjednost čitavog regiona, čija budućnost očigledno leži u EU”, rekao je Šalenberg.

MINA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.