Crna Gora ostaje odlučna u traženju optimalnih odgovora na klimatske promjene i odgovorna u realizaciji zacrtanih ciljeva
Ilustracija

Crna Gora ostaje odlučna u traženju optimalnih odgovora na klimatske promjene i odgovorna u realizaciji zacrtanih ciljeva

Samit lidera o klimatskim promjenama u organizaciji predsjednika SAD Džozefa Bajdena održan je putem video konferencije 21. aprila 2021. godine. Tokom konferencije istaknuta je posvećenost Sjedinjenih Američkih Država u rješavanju klimatske krize, kako bi se osigurao uspjeh na predstojećoj konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP26), koji će se održati u novembru 2021. godine u Glazgovu, Velika Britanija, na kojem će učestvovati lideri 164 država, kako bi diskutovali i donijeli ambicioznije ciljeve za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Samitu je ispred Crne Gore, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma učestvovala Jovana Žarić, v.d. generalna direktorica Direktorata za EU integracije, međunarodnu saradnju i klimatske promjene, koja je istakla da kao jedna od manjih država članica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija – UNFCCC, čije nacionalne emisije gasova sa efektom staklene bašte iznose svega 0,009% od ukupne globalne emisije, Crna Gora ostaje suštinski posvećena da svojim razvojnim potencijalima upravlja na odgovoran i održiv način i sa minimalnim uticajem na životnu sredinu i promjenu klime.

Takođe, istakla je da sada Crna Gora revizijom Nacionalno utvrđenog doprinosa - NDC kao novu ciljnu vrijednost postavlja smanjenje od 35% do 2030. godine, a u odnosu na 1990. godinu, odnosno smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte za 2117 kilotona do 2030. godine. Ovaj cilj je moguće ostvariti uz mjere koje su utvrđene u ključnim nacionalnim strateškim i razvojnim planovima.

Žarić je na kraju istakla da Crna Gora nastavlja putem niskokarbonskog razvoja, kako bi istovremeno dala svoj doprinos smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i na globalnom nivou.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.