Slabiji odziv građana: U Podgorici dnevno vakcinišu do 150 osoba
ilustracija

Slabiji odziv građana: U Podgorici dnevno vakcinišu do 150 osoba

Ljekar Doma zdravlja Podgorica Slađana Račić kazala je da je posljednjih dana zabilježen slabiji odziv građana za vakcinaciju protiv virusa korona i da dnevno vakcinišu njih oko 150.

Institut za ljekove i medicinska sredstva i veledrogerija Glosarij uputili su 15. aprila pismo zdravstvenim radnicima u kome ih upozoravaju da postoji mogućnost uzročno-posljedične povezanosti primjene vakcine AstraZeneka i pojave tromboze u kombinaciji sa trombocitopenijom.

U pismu medicinarima navodi se da, iako su navedena neželjena dejstva veoma rijetka, njihova učestalost u drugim zemljama je veća od očekivane u opštoj populaciji.

Račićeva je naglasila i da dosad nijesu zabilježena teža neželjena dejstva nakon vakcinacije ni AstraZeneka vakcinom niti drugim cjepivima koja se koriste u Crnoj Gori.

Ona kaže da je u Podgorici dosad vakcinisano 23.000 građana, od čega sa obje doze preko 6.800 osoba. U Crnoj Gori je dosad prvom dozom vakcinisano 39.123 i 19.027 drugom, dok se za imunizaciju prijavilo 92.916 građana.

Nadležni su najavili da će do kraja mjeseca stići 200.000 doza Sinofarm, vakcina nakon čega će početi masovna vakcinacija.

"Trenutno imamo manje pregleda za vakcinaciju jer u suštini imamo i manji broj doza vakcina, pa je proces rada sveden na minimum i bilježimo slabiji odziv građana. Dnevno imamo od 100 do 150 vakcinacija i to je mali broj, jer smo nedavno imali i do 1.200 građana na dan. Na izmaku smo doza AstraZeneke i očekujemo isporuku kineske vakcine Sinofarm", kazala je Račić za Dan.

Na punktovima u Sportskom i Muzičkom centru u jednoj smjeni je po jedan ljekar, a rade u dvije smjene do 20 časova.

"Očekujemo da za deset dana počne ponovo veći broj vakcinacija, jer su najavljene i revakcinacije građana. Mogu da dođu svi građani i obave pripremni pregled za vakcinaciju, a prvo što se uradi je uvid u zdravstveni karton pacijenata. Ljekar mora da zna da li osoba koja se vakciniše prima terapiju i da li ima neku hroničnu bolest. U slučaju potrebe vrši se i pregled pluća i mjerenje krvnog pritiska. To je jedini pregled koji se radi. Nakon vakcinacije nijesmo imali teže nuspojave i one se ugavnom svode na povišenu temperaturu, malaksalost, glavobolju, bol u mišićima, sve ono što predstavlja blagi oblik virusa. Najčešće je to slično gripu i ne traje dugo, od 12 do 48 sati. Nakon toga prestaju sva neželjena dejstva", pojasnila je Račićeva.

Ona je kazala da pacijent nakon pripremnog pregleda prima vakcinu, a potom ostaje na posmatranju od 15 do 30 minuta ili duže u zavisnosti od toga da li se radi o hroničnim pacijentima ilialergičnim na penicilin.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.