Predsjednik Čada poginuo u borbi protiv pobunjenika
Idris Debi Itno

Predsjednik Čada poginuo u borbi protiv pobunjenika

Predsjednik Čada Idris Debi Itno, koji je zemljom vladao duže od tri decenije, poginuo je u borbi protiv pobunjenika, saopštila je vojska.

Nekoliko sati prije te zapanjujuće objave, izborna komisija je proglasila Debija Itna pobjednikom predsjedničkih izbora održanih 11. aprila, čime je izborio novi šestogodišnji mandat. Izbore je bojkotovalo nekoliko vodećih opoziconara.

Okolnosti pogibije Debija Itna za sada nisu mogle da budu nezavisno potvrđene zbog udaljenosti lokacije.

Nije poznato ni zašto bi predsjednik Čada bio u posjeti vojnicima na bojnom polju na sjeveru zemlje ili učestvovao u borbama protiv pobunjenika.

Debi, bivši vojni komandant, došao je na vlast 1990. godine kada su njegove pobunjeničke snage zbacile tadašnjeg predsjednika Hisenea Habrea, kasnije osuđenog za kršenja ljudskih prava pred međunarodnim sudom u Senegalu.

Tokom više od 30 godina vladavine Debi je preživio brojne oružane pobune i uspio da ostane na vlasti.

Vjeruje se da je pobunjenička grupa Front za promjenu i slogu u Čadu naoružavana i obučavana u susednoj Libiji, prije ulaska u Čad 11. aprila.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.