Temeljni ugovor SPC-a i Vlade vidjeli samo Krivokapić i Leposavić, ukinut termin
Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici

Temeljni ugovor SPC-a i Vlade vidjeli samo Krivokapić i Leposavić, ukinut termin "Pravoslavna crkva"

Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore koji je načelno pripremio ministar pravde Vladimir Leposavić, a Beogradska patrijaršija dorađivala mjesec dana u Beogradu shodno svojim interesima, od članova Vlade, osim Leposavića, vidio je samo premijer Zdravko Krivokapić.

Dokument nije vidio, niti zna detalje potpredsjednik Vlade Dritan Abazović iako bi kao predsjednik Komisije za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku morao da bude upoznat sa svim fazama izrade, piše Pobjeda.

Sastanak u Ždrebaoniku

Prema saznanjima Pobjede, sa svim detaljima ugovora Krivokapić je tek upoznat na sastanku u Manastiru Ždrebaonik gdje mu je nakon telefonskog razgovora sa patrijarhom Porfirijem predstavljen taj dokument.

Nakon tog sastanka, Krivokapić je saopštio da je temeljni ugovor spreman za potpisivanje, nakon što je prozvan od strane lidera DF-a Milana Kneževića.

"Krivokapić je na sastanku sa predstavnicima SPC saopštio da bi dokument trebalo da ide na ratifikaciju, a i zasmetalo mu je što je iz svih stavki ugovora uklonjen termin Pravoslavna crkva u Crnoj Gori što je zvaničan naziv četiri eparhije", saopštio je izvor Pobjede koji je dobro upućen.

Ipak, reakcija DF-a i krugova bliskim vrhu SPC-a u Beogradu uslijedila je nakon što je Krivokapić na sastanku u Ždrebaoniku, na kojem je upoznat sa detaljima ugovora, saopštio da bi dokument trebalo da ide na potvrđivanje, odnosno ratifikaciju u parlamentu. U vrhu SPC sumnjaju da bi takav dokument uopšte mogao da prođe u parlamentu zbog eventualnog protivljenja poslanika URE.

Konkordat Crne Gore i Svete Stolice potvrđen je i u parlamentu Crne Gore 2012. godine. No, to je bio međunarodni ugovor jer je Vatikan, osim što je centar katoličanstva i – država.

Potpredsjednik neobaviješten

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović nije mogao, govoreći pred novinarima, da kaže kada će temeljni ugovor sa SPC biti dostupan javnosti.

"Kad bude dostupan meni, biće dostupan svima. Nema nikakvih skrivenih aktivnosti", poručio je vicepremijer.

Abazović je ocijenio i da Crna Gora treba da potpiše temeljni ugovor sa SPC.

"Imamo konkordat potpisan sa Katoličkom crkvom, imamo ugovor sa Islamskom zajednicom, a sa SPC nemamo potpisan ugovor", rekao je on.

Ocijenio je i da građani postaju svjesni političke vrteške koja "nikom ne donosi korist, pa ni onima koji dižu tenzije u društvu“.

"Svi su govorili da SPC djeluje van pravnog sistema Crne Gore i to je bio najveći problem. Zakon koji smo usvojili u parlamentu krajem prošle godine je krajnje liberalan i omogućava da sve vjerske zajednice, nezavisno od svoje veličine i zastupljenosti, budu dio jedinstvenog pravnog sistema. Sad dolazimo u situaciju da budu dio jedinstvenog pravnog sistema. Oni koji su se žalili da SPC djeluje van pravnog sistema, sada se žale zašto će biti njen dio. Naravno, tekst sporazuma treba pogledati i vidjeti da li je on zaista korektan i ispravan i sličan onim modalitetima koji postoje u regionu", naveo je Abazović.

Kritike

A potpredsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković optužila je juče Građanski pokret URA da favorizuje SPC, a diskriminiše i isključuje prava Crnogorske pravoslavne crkve i njenih vjerkika.

"To pokazuje da je URA trojanski konj velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori iako se predstavlja kao građanska partija. Đe je poštovanje Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama od strane URE kada su u pitanju oni pravoslavni vjernici koji ne pripadaju SPC", napisala je Vuksanović-Stanković na Tviteru.

Povodom najave potpisivanja temeljnog ugovora sa SPC juče su reagovali i iz Građanske inicijative "21. maj“, tvrdeći kako je taj dokument očigledno kreiran u Beogradu.

"Pri čemu će crnogorski premijer bez trunke srama prihvatiti da legitimiše tuđe klerikalne i političke interese. I sve to uz podršku URE, koja je pravoslavnu duhovnost, da se ne zamjeri svojim manastirskim saveznicima, svela na srpsku patrijaršiju, lamentirajući o jednakosti vjerskih zajednica i pritom namjerno zaboravljajući da CPC prije ima pravo na temeljni ugovor nego li bilo koja beogradska episkopija u Crnoj Gori", navedeno je u saopštenju GI "21. maj“.

Oni su aktuelnoj parlamentarnoj većini i njenoj, kako su naveli, otuđenoj vlasti poručili kako će „sve prikrivene i dvolične radnje biti razlog za buduće poništenje zakulisnih propisa i raskid štetnih ugovora“. 

Mitropolit Mihailo: Zlokobna ideja

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da je potpisivanje temeljnog ugovora Vlade sa SPC zlokobna ideja koja nagovještava propast zemlje, po cijenu koju će utvrđivati istoričari u budućnosti.

"Ta ista Vlada nastavlja i tradiciju dinastije Karađorđevića, koja je 1918. godine zatirala i Crnu Goru i crnogorsko ime, srušila Njegoševu kapelu na Lovćenu i ukinula Crnogorsku crkvu, priznatu od svih pravoslavnih crkava, uključujući i Srpsku. Odriče joj pravo da bude domicilna crkva i progoni i nju i njeno sveštenstvo. Najavljuje potpisivanje temeljnoga ugovora sa beogradskom svetosavskom crkvom koja je u Bosni raspirivala međuvjersku i međunacionalnu mržnju i bodrila zločince da nasrću na sve ljudsko. Bila je i direktni saučesnik u srebreničkom zločinu. Njoj, koja je u Crnu Goru došla na srpskim bajonetima 1918. godine, namjerava da prepušti sve crkve i manastire naših predaka, da u njima raspiruje mržnju na Crnogorce i sve druge i drugačije u Crnoj Gori", naveo je Mihailo.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.