Puna podrška Rumunije integraciji Crne Gore u EU
Sa sastanka

Puna podrška Rumunije integraciji Crne Gore u EU

„Vlada Crne Gore je odlučna da intenzivira reformske procese i ostvari konkretne, mjerljive rezultate u svim oblastima, a posebno na polju vladavine prava. Naš cilj je da budemo sljedeća članica EU i spremni smo da tu jasnu vanjsko-političku opredijeljenost pokažemo na prvoj političkoj međuvladinoj konferenciji sa EU “, saopštila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić u razgovoru sa ambasadorom Rumunije, Matejem Viorelom Anderleanuom.

Kordić je upoznala ambasadora sa tekućim i planiranim aktivnostima u pregovaračkom procesu i istakla je očekivanje da će primjena Nove metodologije doprinijeti dinamiziranju procesa i ubrzanju integracije crnogorskog društva u EU, naglasivši da će je Crna Gora iskoristiti na najbolji način.

Ona je istakla da Crna Gora želi da uđe  u EU kada bude spremna za to, te da pripadnost evropskoj porodici pokazujemo i kroz potpunu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Ambasador Rumunije je prenio punu podršku te države integraciji Crne Gore u EU. Istakavši da će Rumunije nastaviti da afirmiše politiku proširenja EU.

Imajući u vidu bogato iskustvo ambasadora u pregovaračkom procesu Rumunije, on je ukazao na potrebu snaženja administrativnih kapaciteta, i zadržavanju i motivisanju najboljih, kako u pregovaračkoj strukturi, te potrebi jačanja kapaciteta Misije pri EU.

Prenio je podršku svoje države, kako na političkom, tako i na ekspertskom planu pristupnih pregovora i iznio očekivanje  i spremnost za nastavak uspješne saradnje.

Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa iskustvom Rumunije i potrebama Crne Gore u pregovaračkim poglavljima koja se odnose na poglavlja 23 i 24, poljoprivredu i ruralni razvoj, na konkurenciju i zaštitu životne sredine, kao i o ekonomskim pitanjima.

Saglasili su se da je za uspjeh u procesu evropske integracije, pored rada na domaćem terenu,  nephodna sveobuhvatna strategija, informisanje i rad, kako sa unutrašnjom javnošću, tako i prema donosiocima odluka i javnostima u državama članicama. Pored toga, veoma je važno da se  iskoriste modeli inicijativa i programa saradje sa državama članicama EU, ocijenili su sagovornici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.