Za život bez nasilja uz pomoć online platformi

Za život bez nasilja uz pomoć online platformi

Pandemija koja traje već više od godinu dana znatno otežava ženama koje preživljavaju nasilje da se izbore i izađu iz nasilnog odnosa. Zbog činjenice da sve žene u Crnoj Gori nisu u mogućnosti da napuste svoje domove i obrate nam se za pomoć u kancelariji, uspješno smo sprovodile aktivnost pružanja naših usluga online od septembra 2020. godine, uz podršku Ambasade SAD, saopšteno je iz Sigurne ženske kuće(SŽK).

U saopštenju se dodaje da su tako omogućile ženama da im se jave putem video poziva i na taj način im je pružana besplatna psihosocijalna i pravna pomoć, kao i radionice joge i grupe samopomoći. 

"Više od 200 žena je dobilo neku vrstu pomoći na ovaj način.

Neki od komentara žena koje su prisustvovale online radionicama su : "Meni mnogo znači što znam da me neko razumije i da me ne osuđuje… Svi oko mene mi kažu što ne odem, a ne razumiju da to nije lako", "Kad čujem druge nekako mi bude lakše, onako mi se činilo da se samo meni ovo dešava…", "Voljela bih da ovo što se meni dešavalo i kako sam se izborila prenesem drugim ženama, možda će moje iskustvo nekoga ohrabriti", "Nekada svoje intimne stvari lakše podijelite sa nekim koga ne poznajete, a naročito ako ste u istoj situaciji…”, "Osjećam se kao da pripadam ovoj grupi i da ste mi prijateljice", “Niko mi nije pomogao kao vi”", saopšteno je iz SŽK.

Dodaju da su žene koje su ih kontaktirale putem online platformi prolazile kroz sve oblike nasilja.

"Ali možemo primijetiti da su najčešće trpjele psihičko nasilje usled mjera zatvaranja i provođenja više vremena u domovima sa nasilnicima. Žene su navodile da su u toku pandemije bile izbacivane iz kuće ili im je nasilnik prijetio da će ih izbaciti, što je dodatno produbljivalo osjećaj straha i neizvjesnosti", navode iz SŽK.

2

Važno je dodaju, da žene koje razmišljaju da ih pozovu znaju da je razgovor anoniman i povjerljiv, te da se odvija u posebnoj prostoriji za online savjetovanje.

“Kao dio aktuelne podrške Vlade SAD Crnoj Gori tokom pandemije, osnovali smo Fond za odgovor na COVID-19 za finansiranje projekata koji pomažu u rješavanju sekundarnih efekata pandemije na Crnu Goru. Ambasadina komisija za evaluaciju primila je veliki broj sadržajnih i inovativnih predloga projekata. Sigurna ženska kuća (SZK) bila je jedna od pet organizacija koje su odabrane za finansiranje. Vrlo sam impresionirana rezultatima koje je Sigurna ženska kuća uspjela da postigne tokom implementacije projekta, u veoma teškim okolnostima, i ponosna sam što je Ambasada bila u mogućnosti da podrži ovako vrijedan projekat.” – poručila je ambasadorka Džudi Rajznig Rajnke.

Ambasadorka dodaje da se nasilje nad ženama, posebno nasilje u porodici, značajno povećalo tokom pandemije COVID-19.

"Prevencija i odgovor na nasilje nad ženama i djevojkama zahtijevaju djelovanje svih nas - vlade, pojedinaca, vjerskih vođa, privatnog sektora i civilnog društva. Moramo prekinuti tišinu, uključiti muškarce u rasprave o rodno zasnovanom nasilju i osnažiti žrtve da podijele svoje priče. Samo zalaganjem i podizanjem svijesti na ovu temu možemo spriječiti nekažnjavanje počinilaca i osnažiti buduće generacije da se oslobode tradicionalnih, štetnih obrazaca ponašanja", kazala je Rajzing Rajnke.

Ohrabrili su sve žene i djevojke u Crnoj Gori da im se obrate za pomoć i podršku koja im je sada dostupna i putem online platformi.

Projekat “Za život bez nasilja uz pomoć online platformi” je finansiran od strane Ambasade SAD u Podgorici  kroz Fond za odgovor na Covid-19 .

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.