Počela otvorena debata povodom Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu

Stanković: Usvajanje ovakvih rješenja će značiti stradanje vladavine prava

U postupku izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu nastavljeno je kontinuirano ignorisanje tužilačke organizacije, ocijenio je Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivica Stanković i poručio da ponuđena rješenje za njih nijesu prihvatljiva.

Stanković je, na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, kazao da su poziv za debatu dobili u petak poslije radnog vremena i da se odazvao zbog lične i profesionalne kurtoazije.

Stanković smatra da ove izmjene nijesu u korist tužilačke organizacije i nacionalnih interesa Crne Gore.

“Ovakva rješenja za nas neprihvatljiva. Ukoliko se ovakva rješenja usvoje to će značiti stradanje prava, vladavine prava. Ovakva rješenja su pod političkim uticajem”, smatra Stanković.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da ideja ovog zakona nije personalno usmjerena protiv bilo koga i da niko pojedinačno ne može da bude iznad interesa Crne Gore.

On je podsjetio da se odustalo od promjene Zakona o specijalnom tuzilaštvu.

Abazović je kazao da se Nacrt zakona o državnom tužilaštvu podudara sa mišljenjem Venecijanske komisije.

On smatra da Crna Gora do sada nije imala funkcionalni Tužilaški savjet.

Abazović je kazao da se Nacrtom zakona o državnom tužilaštvu mijenja svega desetak članova.

On je rekao da je VK nije imala nista protiv prekompozicije Tuzilačkog savjeta.

“Do sada smo imali ekstreman politički uticaj na kompletnu sudsku vlast, pa samim tim i na tužilastvo”, smatra Abazović.

On je objasnio da se predloženim rješenjem mijenjaju kriterijumi za izbor u Tužilački savjet.

“Vjerujem da novom kompozicijom Tužilačkog savjeta, većom disciplinom i većim pokušajem da se stvari iskristališu, možemo za godinu imati vidljive rezultate”, ocijenio je Abazović.

On je pozvao da se dobre stvari iz ovog zakonskog rješenja prihvate, a da se naprave korekcije ukoliko su potrebne.

“Možemo amandmanima da intervenišemo. Otvorićemo debatu sa opozicijom”, kazao je Abazović.

Predstavnik nevladine organizacije Građanska alijanse Zoran Vujičić, ocijenio je da rezultati tužilaštva nijesu na zadovoljavajućem nivou što je konstatovala i Evropska komisije u izvještajima.

“Suština predloženih izmjena da se za VDT postavi neko po želji trenutne većine, a zatim neke buduće većine, o čemu se mora razmišljati”, kazao je Vujičić.

MINA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.