Mihailo: Potpisivanje ugovora sa SPC zlokobna ideja koja nagovještava propast zemlje
Mihailo

Mihailo: Potpisivanje ugovora sa SPC zlokobna ideja koja nagovještava propast zemlje

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo ocijenio je da je potpisivanje temeljnog ugovora Vlade sa Srpskom pravoslavnom crkvom SPC zlokobna ideja koja nagovještava propast zemlje, po cijenu koju će utvrđivati istoričari u budućnosti.

"Naša Vlada se identifikujete sa zločinačkim pokretom iz Drugog svjetskog rata koji je u februaru 1943. godine suvirepo pobio 9.200 muslimana iz Sandžaka. Svakodnevnim izjavama zorno očituje svoju saglasnost s tim zločinačkim aktom, a djelom da njeguje mračni kult zločina i zločinaca", naveo je mitropolit Mihailo.

Vlada, dodaje on, negira istorijsku činjenicu da se u Srebrenici dogodio genocid i tako dovodi u pitanje osnovnu ljudsku osobinu - ljudskost.

"Mi smo pohodili Srebrenicu 1995. godine da se poklonimo sjenima nevinih žrtava, i pohodićemo dok smo živi. Ona je živi spomenik nevino stradalim mučenicima, koji prenosi poruku da je zlo među nama, i da ne smijemo dozvoliti novu Srebrnicu. Svaki onaj koji poriče taj zločin je zločinac, pa ma ko on bio - građanin, ministar, predśednik Vlade, vladika ili patrijarh. Ta ista Vlada nastavlja i tradiciju dinastije Karađorđevića, koja je 1918. godine zatirala i Crnu Goru i crnogorsko ime, srušila Njegoševu kapelu na Lovćenu i ukinula Crnogorsku crkvu, priznatu od svih pravoslavnih crkava, uključujući i Srpsku. Odriče joj pravo da bude domicilana crkva i progoni i nju i njeno svještenstvo. Najavljuje potpisivanje Temeljnoga ugovora sa beogradskom Svetosavskom crkvom koja je u Bosni raspirivala međuvjersku i međunacionalnu mržnju i bodrila zločince da nasrću na sve ljudsko. Bila je i direktni saučesnik u srebrničkom zločinu. Njoj, koja je u Crnu Goru došla na srpskim bajonetima 1918. godine, namjerava da prepušti sve crkve i manastire naših predaka da u njima raspiruje mržnju na Crnogorce i sve druge i drugačije u Crnoj Gori. To je zlokobna ideja koja nagovještava propast zemlje, po cijenu koju će utvrđivati istoričari u budućnosti", naveo je Mihailo.

On je pozvao vjerujuće ljude i sve građane da se zajednički odupru "tome zlu, prije nego nas zlo zadesi".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.