Izdata 504 prekršajna naloga u iznosu od 139,98 hiljada eura zbog cigareta
ilustracija

Izdata 504 prekršajna naloga u iznosu od 139,98 hiljada eura zbog cigareta

Turistička inspekcija je od početka primjene Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda izvršila 6.109 inspekcijskih nadzora i zbog utvrđenih nepravilnosti izdala 504 prekršajna naloga u iznosu od 139,98 hiljada eura, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove (UiP).

Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u Crnoj Gori je stupio na snagu 14. avgusta 2019. godine, a poštovanje odredbi tog zakona sprovode Turistička, Tržišna i Zdravstveno-sanitarna inspekcija.

Iz UiP-a su agenciji MINA kazali da je Turistička inspekcija, od polovine avgusta 2019. godine, u 6.109 izvršenih inspekcijskih nadzora utvrdila 719 nepravilnosti.

„Po osnovu kojih je izdala 504 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 139.980 eura i podnijela 82 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka“, naveli su iz Uprave.

Oni su rekli da su djelovali i preventivno u 430 slučajeva u vezi sa isticanjem oznaka o zabrani upotrebe duvanskih proizvoda.

Kako su kazali iz UiP-a, nepravilnosti koje je utvrdila Turistička inspekcija odnosile su se na konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, a najveći broj njih je utvrđen u Podgorici.

Oni su pojasnili da tržišna inspekcija sprovodi nadzor poštovanja zakona u odnosu na propisanu obavezu isticanja na pakovanju duvanskih proizvoda propisanih kombinovanih upozorenja o štetnosti pušenja, podataka o sadržini katrana, nikotina i ugljen monoksida, isticanje zabrane prodaje osobama mlađim od 18 godina, kao i drugim zabranama propisanim zakonom.

Iz UiP-a su naveli sa su tržišni inspektori, od 15. avgusta 2019. do 15. aprila ove godine, izvršili 890 inspekcijskih pregleda, kojim su obuhvaćeni maloprodajni objekti koji vrše promet duvanskih proizvoda.

U tim kontrolama, kako su rekli iz UiP-a, inspektori su utvrdili 30 nepravilnosti koje su se odnosile na to da subjekat nadzora nije istakao propisanu zabranu prodaje duvanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina.

„Tržišna inspekcija preduzela je sljedeće upravne mjere i radnje - tri ukazivanja kojim je naloženo otklanjanje nepravilnosti i 27 rješenja o otklanjanju nepravilnosti. Za utvrđene prekršaje izdata su 53 prekršajna naloga u vrijednosti od 15,75 hiljada eura“, naveli su iz UiP-a.

Oni su dodali da je Tržišna inspekcija najviše nepravilnosti utvrdila u Podgorici, Nikšiću, Baru, Budvi, Beranama, Bijelom Polju.

Iz UiP su rekli da je zdravstveno-sanitarna inspekcija, od 15. avgusta 2019. do 31. decembra prošle godine, vršila kontrolu primjene Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda i u tom periodu izvršila 852 kontrole.

Sanitarni inspektori izvršili su 674, a zdravstveni 178 kontrola.

Kako su kazali iz UiP-a, zdravstveni i sanitarni inspektori izdali su ukupno 19 prekršajnih naloga u iznosu od 4,71 hiljada eura.

Iz Uprave su rekli da su sanitarni inspektori prilikom tih nadzora utvrdili 13 nepravilnosti i izrekli 13 prekršajnih naloga u iznosu od 2,91 hiljada eura - devet prekršajnih naloga zbog kršenja zabrane pušenja u radnom prostoru i četiri prekršajna naloga zbog neisticanja oznake o zabrani pušenja.

Kako su naveli, zdravstveni inspektori su prilikom tih nadzora utvrdili tri nepravilnosti - kršenja zabrane pušenja u javnim ustanovama u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost, i izdali šest prekršajnih naloga u iznosu od 1,8 hiljada eura (pravnim i odgovornim licima zdravstvenih ustanova Podgorica i Nikšić).

Iz Uprave su pojasnili da su sanitarni inspektori vršili kontrole primjene zakona u javnom i radnom prostoru, koje su se odnosile na kontrolu zabrane pušenja i isticanje oznaka o zabrani pušenja.

Kontrole su, kako su rekli, vršene u objektima u kojima se obavlja vaspitno - obrazovna djelatnost (škole, vrtići), trgovinska djelatnost, priređuju igre na sreću.

„Kao i radnim prostorima u kojima poslove obavljaju državni organi, organi državne uprave, organi uprave, organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave i službe, kao i druga pravna lica koja vrše javna ovlašćenja (sudovi, ministarstva, uprave, službe u opštinama, pravna lica koja vrše javna ovlašćenja)“, naveli su iz UiP-a.

Zdravstveni inspektori kontrolisali su poštovanje zabrane pušenja i isticanje oznaka o zabrani pušenja u javnom prostoru u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost.

„Kontrole su vršene u javnom i privatnom sektoru (Klinički centar, instituti, bolnice sa pripadajućim odjeljenjima, zavodi, poliklinike, domovi zdravlja sa pripadajućim ambulantama, opšte i specijalističke ambulante, laboratorije), objekti za promet ljekova i medicinskih sredstava u javnom i privatnom sektoru“, naveli su iz Uprave.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.