Sud za prekršaje BP: Otkrivanje počinilaca nadležnost policije i tužilaštva a ne suda

Novi propust policije u slučaju polivanja fekalijama državne zastave

Sud za prekršaje BP: Otkrivanje počinilaca nadležnost policije i tužilaštva a ne suda

Nakon saopštenja Uprave policije da u slučaju polivanja fekalijama autokolone u Rakonjama nema elemenata krivičnog djela i da je policija dostavila Sudu za prekršaje inicijativu radi donošenja naredbe za određivanje vještačenje, iz tog Suda nam je saopšteno da je otkrivanje počinilaca krivičnih djela i prekršaja u nadležnosti Uprave policije odnosno Državnog tužilaštva. Budući da nije podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka niti je poznat identitet počinioca, nije na sudu da sprovodi niti nalaže istražne radnje.

Sudu za prekršaje Bijelo Polje, kojem se Kodex obratio nakon uznemirenja javnosti i podignutih tenzija u cilju tačnog informisanja javnosti, nije podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv bilo kog lica zbog slučaja posipanja fekalijama i napada na autokolonu u Rakonjama.

Tačno je, potvrdio je Alija Beganović predsjednik i portparol Suda, da je dostavljen zahtjev za donošenje naredbe za određivanje vještačenja i utvrđivanja DNK eventualnog počinioca.

Međutim, Beganović ističe da je otkrivanje počinilaca krivičnih djela i prekršaja u nadležnosti Uprave policije odnosno Državnog tužilaštva.

"Sud bilo koje nadležnosti pa i Sud za prekršaje može da postupa jedino kada se sudu podnese optužni akt odnosno zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Kako u konkretnom slučaju taj zahtjev nije podnijet i ne zna se identitet eventualnog počinioca to jedino Uprava policije može prijavu dostaviti nadležnom tužilaštvu koje prijavu zavodi u upisnik za nepoznate počinioce KTN", naveo je Beganović u saopštenju Kodexu.

"Tužilaštvo dalje vrši izviđaj i sprovodi sve radnje predviđenje zakonom radi utvrđivanja identiteta eventualnog počinioca krivičnog djela odnosno prekršaja u saradnji sa Upravom policije a u tom postupku naravno jedino tužilaštvo može dati naredbu za vještačenjem oduzetih predmeta i utvrđivanju eventualnih počinilaca putem DNK analize", pojasnio je Beganović.

Nakon sprovedeneg izviđaja i ako tužilaštvo u okviru svojih zakonskih ovlašćenja utvrdi identitet počinioca i ako na osnovu ostalih dokaza u spisima predmeta utvrdi da nema elemenata krivičnog djela već prekršaja onda, naglašava Beganović, samo tužilaštvo može podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred Sudom za prekršaje jer je zakonom ovlašćeno na podizanje optužnih akata prema nadležnom sudu i pokretanje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred Sudom za prekršaje.

"Dakle predmetni zahtjev Uprave policije radi donošenja naredbe o određivanju vještačenja nije u nadležnosti Suda za prekršaje te se po istom ne može ni postupiti o čemu je pisanim putem ovaj sud obavijestio Upravu policije", saopštio nam je Beganović.

Načelnik Grebović istragu prebacio Sudu?

"Policija je prikupila obavještenja u odnosu na ovaj događaj od deset lica, te se intenzivno radi na utvrđivanju identiteta lica koje je vinovnik incidenta.Takođe, policija je proslijedila inicijativu Sudu za prekršaje u Bijelom Polju radi izdavanja naredbe za vještačenje DNK tragova sa predmeta izvršenja prekršaja koji su pronađeni i izuzeti sa lica mjesta", stoji u saopštenju koje je objavila Uprava policije šest dana nakon napada.

Načelnik bjelopoljske policije na čelu sa Slavišom Grebovićem, sa svojim bliskim saradnicima, očigledno je napravio još jedan ozbiljan propust u postupanju u ovom slučaju što je dokaz da, kako se sumnja, usmjeravajući istragu u pogrešnom pravcu prikriva i pomaže počinioce i doprinosi negiranju krivičnog djela.

174523551139497061461424682408187194965633n

Skrnavljenje državne zastave nije krivično djelo?

Podsjetimo,  prema izvoru iz policije, u Rakonjama se dogodio organizovan i pripremljen napad na autokolonu u kojem je učestvovalo desetine lice koji je rezultirao skrnavljenjem državne zastave, povredom prava drugog na mirna okupljanja i brojnim drugim prestupima i prekršajima.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.