Ruska Federalna služba bezbijednosti spriječila atentat na Lukašenka
Aleksandar Lukašenko

Ruska Federalna služba bezbijednosti spriječila atentat na Lukašenka

Ruska Federalna služba bezbijednosti (FSB) uhapsila je dvije osobe koji su planirali da sprovedu vojni puč u Bjelorusiji 9. maja.

Kao i da tom prilikom da izvrše atentat na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, saopštio je FSB.

Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Bjelorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo – i bjelorusko i američko.

Akcija je sprovedena u saradnji sa bjeloruskim Komitetom za državnu bezbijednost, a kako je potom utvrđeno, oni su planirali da izvedu vojni puč "po standardnom scenariju obojenih revolucija uz podršku lokalnih nacionalista“.

Kako je prenijela bjeloruska strana, oni su se o svemu dogovarali preko aplikacije mesindžera, a potom su riješili da organizuju susret u Moskvi sa određenim bjeloruskim generalima koji bi bili uključeni u čitav proces.

Iz FSB-a navode i je susret organizovan u jednom od moskovskih restorana odmah nakon što je Zenkovič doputovao u Moskvu nakon konsultacija u Americi i Poljskoj, a plan im je bio da tokom puča zauzmu sve centre za emitovanje radija i televizije, da blokiraju institucije, kao i da isključe kompletni energetski sistem Bjelorusije kako bi otežali posao policiji i vojsci.

Njihov cilj, dodaje FSB, bio je da izmjene ustavni poredak zemlje tako što bi upraznili mjesto predsjednika kako bi tu funkciju mogao da obavlja "Komitet nacionalnog pomirenja“.

FSB dodaje i da su oni nakon hapšenja predati bjeloruskoj strani radi procesuiranja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.