Ljekari bez granica: Brazilske vlasti svjetska prijetnja, opasnost po globalnu katastrofu
Foto: Tanjug

Ljekari bez granica: Brazilske vlasti svjetska prijetnja, opasnost po globalnu katastrofu

Organizacija Ljekari bez granica kritikovala je brazilsku vladu zbog nemarnog pristupa u borbi protiv koronavirusa.

Ta organizacija optužila je vladu da se zbog nje zemlja našla u u humanitarnoj katastrofi, za koju smatraju da će se pojačati u narednim sedmicama.

"Moram da budem veoma jasan: nemar brazilske vlade koštao je života građana", izjavio je međunarodni predsjednik organizacije Kristos Kristou.

Naime, broj smrtnih slučajeva koji se povezuju s kovidom u Brazilu prešao je 362.000 i ta zemlja je sada drugoplasirana iza Sjedinjenih Država prema tom crnom broju.

Ljekarska organizacija optužila je za nemar konzervativnu vladu koju predvodi Žair Bolsonaro, koji je na početku pandemije tvrdio da je virus bezopasan i borio se protiv zatvaranja, jer je štetilo biznisu.

"U odgovoru na pandemiju nije bilo korodinacije, nije bilo javnog predočavanja o tome da je riječ o ozbiljnoj bolesti. Nauka je stavljena postrani", ističe organizacija.

"Dijelile su se lažne vijesti, a zdravstveni radnicu su prepušteni sebi", izjavila je Meinie Nikolai, direktorka organizacije dodajući da su vlasti promovisale nedokazane nemedicinske terapije.

Ona je na pitanje da li je Bolsonarova vlada najgore odgovorila na pandemiju od svih svjetskih vlada rekla da je saglasna s tom konstatacijom.

"Je li najgora na svijetu po tome što nije implementirala mjere koje su davale rezultate svugde na svijetu? Rekla bih da jeste", izjavila je govoreći o strašnom stanju u brazilskim bolnicama.

I u međunarodnim krugovima širi se bojazan da nekontrolisano širenje pandemije u Brazilu predstavlja svjetsku pretnju, a posebno kada je riječ o širenju, čini se, opasnije brazilske varijante virusa, koja se povezuje s brazilskom Amazonom.

Francuzi su zbog toga ove sedmice prekinuli letove s Brazilom, Britanci su upozorili da se ne putuje u Brazil ako nije neophodno, a govorilo se o "apsolutno dramatičnoj situaciji u Brazilu".

Sada iz Ljekara bez granica kritikuju tamošnju vladu, ističući kako bi stanje na terenu u Brazilu moglo biti još gore u idućim mjesecima.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.