KOR: Rasparčavanjem Gorice i Ljubovića, rasparčava se duša Podgorice

KOR: Rasparčavanjem Gorice i Ljubovića, rasparčava se duša Podgorice

Kao djeca ovog grada, nećemo dozvoliti da svjedočimo nestajanju Ljubovića i Gorice jer njihovim nestajanjem nestajemo i mi upozorava Tamara Milošević u ime KOR-a čiji tekst prenosimo u nastavku.

"Kao dva dominantna prirodna, a možda i jedina preostala cjelovita, simbola našeg grada Podgorice izdvajaju se brda Gorica i Ljubović. Po jednom od njih naše malo mjesto je dobilo ime. A i nas, njene žitelje zovu – Podgoričanima i Podgoričankama. Tj. onima koji žive ispod i sa bradom Gorica. Mi sa ovim gradom dijelimo svoju egzistenciju, on je naša svakodnevica. Ukoliko se već godinama ti simboli rasparčavaju, rasparčava se i njegova duša. Naša duša. Podgorica nije skup kružnih tokova, izblijedjelih biciklističkih staza, izbetonirana Tološka šuma itd. Podgorica su njene rijeke, brda i parkovi. Podgorica su njeni ljudi.

Nedavno je gradonačelnik, nakon partije džeza i viskija, odlučio da posiječe topole u Bloku V jer, možda, ne liče dovoljno na tu sanjanu, naizgled neutralnu zemlju – Belgiju. Shvatio je da ako smo ljeti okupani suncem i znojem u našim isuviše betonskim krajevima, da beton treba da postane treći najveći simbol ovog grada (a možda i prvi), a da Gorica i Ljubović zaslužuju da obitavaju isključivo u uspomenama, bez prava narednih generacija na njih.

Ovom prilikom apelujemo na administraciju Glavnog grada, na organizacije, na Vladu i cjeloukupnu državu da su prizori koje uočavamo, bageri koje na njima vidimo – nedopustivi i da tako nešto nećemo i ne smijemo tolerisati.

Sve zelene oaze našeg grada na udaru su bagera, kopača i nezajažljivih apetita građevinskih kompanija i privilegovanih pojedinaca. Sve to prate izgovori da se to mora, a sve se mora zbog povlaštenih biznismena, ali se za građane ne mora ništa.

Kao djeca ovog grada, nećemo dozvoliti da svjedočimo nestajanju Ljubovića i Gorice jer njihovim nestajanjem nestajemo i mi."

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.