Viola Fon Kramon

Poslanica EU poručila

"Korumpirani lideri, kao što je Đukanović državu eksploatisali godinama, EU da pomogne novoj Vladi"

Evropska poslanica Viola Fon Kramon i izvjestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo je ocijenila da "nije mudra odluka" EU da ne pomogne Podgorici u otplati kredita koju je Crna Gora preuzela od kineskih banaka.

Fon Kramon je putem svog Twitter naloga pozvala institucije EU da još jednom razmisle o ovom pitanju jer postoji rizik od, kako navodi, ponavljanja scenarija kada je u ime dugova Kina preuzela luku Pirej nakon što Unija nije pomogla Grčkoj, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Evropska unija je 12. aprila stavila do znanja da neće otplatiti dug od milijardu eura koji je Crna Gora, za vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista (DPS), prije više godina preuzela od Kine.

Portparol Unije Peter Stano je izjavio da su evropske institucije zabrinute zbog "socioekonomskih i finansijskih efekata koje neka kineska ulaganja mogu imati u Crnoj Gori, jer postoji rizik od makroekonomskih disbalansa i zavisnosti od duga".

Stano je poručio da EU ne vraća kredite koje zemlje uzimaju od trećih strana.

Ipak, evropska zastupnica Viola fon Kramon smatra da EU treba pronaći načine kako pomoći novoj crnogorskoj Vladi koja mora da riješi finansijske dugove koje je preuzela prethodna vlast, jer, kako je naglasila, "korumpirani lideri, kao što je Milo Đukanović (sadašnji predsjednik Crne Gore i prvi čovjek DPS-a), državu su eksploatisali godinama".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.