Milo Đukanović

Reagovanje kabineta Đukanovića na izjavu ministra spoljnih poslova Srbije

"Najgnusnija podvala Selakovića da Đukanović negira postojanje bilo kojeg naroda u CG"

Najgnusnija je podvala da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović negira postojanje bilo kojeg naroda u Crnoj Gori, navodi se u reagovanju savjetnice za vanjsku politiku Predsjednika Crne Gore Tamare Brajović na izjavu ministra spoljnih poslova Republike Srbije Nikole Selakovića u jutarnjem programu TV Pink.

Selaković je rekao da je Đukanovićev problem što negira postojanje srpskog naroda u Crnoj Gori, dodajući da Srbi prema popisu čine 29 odsto stanovništva Crne Gore.

"Za razliku od srpskog šefa diplomatije kojeg pominjanje ideje velike Srbije i velikosrpskog nacionalizma vraća u 40, 50, 60-te godine, nama u Crnoj Gori su ipak svježija sjećanja na 90-te i tragične posljedice takve politike, o kojima je, između ostalog, sinoć u intervjuu RTCG govorio Predsjednik Crne Gore. 

Drago nam je kada se na tim nivoima u susjednoj Srbiji pažljivo prate intervjui predsjednika Đukanovića, iz kojih svi mnogo toga mogu naučiti. Posebno oni koji se na Balkanu bave politikom. Pažljivim slušanjem se jasno moglo čuti da je Predsjednik Crne Gore govorio o Crnoj Gori u kontekstu regiona, evropske i globalne politike. Kritike na račun velikosrpskog nacionalizma i ideje velike Srbije, koje je predsjednik Đukanović sinoć ponovio, nisu novost i dobro su poznate i u Crnoj Gori, u regionu i šire. 

O posljedicama takve politike, uprkos jasnim i brojnim presudama najviših međunarodnih sudskih instanci, mi u Crnoj Gori mislimo da i dalje treba govoriti, dok god takve ideje žive, lebde u našem političkom prostoru i predstavljaju realnu prijetnju po našu stabilnost", istakla je Brajović u reagovanju.

Ona dodaje da je predsjednik Crne Gore i sinoć više puta ponovio da nema govora o antisrpstvu u Crnoj Gori.

"Srpski narod, odnosno građani koji se osjećaju Srbima u Crnoj Gori, su dio i bogatstvo multietničke i građanske Crne Gore, koja je i njihova država. Građani u našoj zemlji svih vjera i nacija se nikada nijesu  prebrojavali po tim kriterijumima i mi ćemo učiniti sve da ne dozvolimo bilo kome da to čini.

Dakle, najgnusnija je podvala da Predsjednik negira postojanje bilo kojeg naroda u Crnoj Gori. To mu spočitavaju oni koji nažalost negiraju crnogorski nacionalni identitet. On će nastaviti da, na čelu proevropskih snaga, svojoj politikom pruža otpor velikodržavnim idejama i velikodržavnim nacionalizmima, uključujući i velikosrpski. Kao odgovoran političar i državnik čvrsto će ostati na braniku nacionalnih interesa  Crne Gore, bez obzira na nezapamćene pritiske i podmetanja koja dolaze i iz Srbije, ne samo od nacionalističkih struktura, nego i od državnih zvaničnika", saopštila je Brajović.

"A kada ministar Selaković govori o ‘najžešćem crnogorskom pećinskom nacionalizmu’, ukoliko pod tim misli na građane koji se okupljaju u okviru komitskog i patriotskog pokreta ovih dana u Crnoj Goru, podsjetićemo ga da su komite upravo krvavo stradale početkom prošlog vijeka od produžene ruke velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori. Crna Gora oprašta, ali ne zaboravlja ničija zvjerstva i zločine", dodaje Brajović.

Na kraju reagovanja ističe da, "dobro znaju u Beogradu da Crna Gora i njen Predsjednik nikada nijesu bili, niti su neprijatelji Srbije".

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.