Borba protiv sive ekonomije prioritet
Sa sastanka

PKCG: Partnerstvo sa Upravom prihoda za bolji poslovni ambijent

Borba protiv sive ekonomije prioritet

Intenzivna saradnja Privredne komore i Uprave prihoda u interesu je biznis zajednice i države i doprinijeće unapređenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.Partnerstvo će biti dodatno afirmisano skorim potpisivanjem sporazuma o saradnji, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Privredne komore Vlastimira Golubovića i v.d. direktora Uprave prihoda Aleksandra Damjanovića.

Tokom razgovora su razmotrene značajne teme poput primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, borbe protiv sive ekonomije, saradnje dvije institucije u edukativnim aktivnostima i razmjeni podataka koji služe kao osnova za kvalitetne ekonomske analize, kao i mogućnosti zajedničkog iniciranja unapređenja regulative u cilju poboljšavanja poslovne klime.

"Borba protiv sive ekonomije je prioritet i u tome imate punu podršku Privredne komore Crne Gore. Smanjenju sive ekonomije na tržištu rada značajno bi doprinijelo niže opterećenje zarada zaposlenih, uz povećanje poreskog obuhvata", kazao je Golubović.

V.d. direktora Damjanović ima razumijevanje za ovaj zahtjev poslovne zajednice.

"Nema važnijeg pitanja za privredu i državu od ovog. Opterećenje zarade doprinosima je neodrživo za privredu, a ne doprinosi u dovoljnoj mjeri prihodima države. Rješenje je proširenje poreskog obuhvata uz smanjenje doprinosa, i ovo pitanje treba na dugoročnijem planu razmatrati", saglasan je Damjanović, dodajući da to treba da prati izmjena propisa, kako bi neprijavljivanje zaposlenih bilo krivično djelo.

Privredna komora i nekadašnja Poreska uprava (koja je sa Upravom za igre na sreću ušla u sastav Uprave prihoda Crne Gore) tijesno su sarađivale u pripremi za implementaciju Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, čija je fazna primjena otpočela 1. januara, a postaće obavezna za sve od 1. juna.

"Neće biti novog odlaganja pune impelementacije ovog zakona. Nemamo luksuz da ponovo pomjerimo ovaj rok i veoma je bitno da krenemo sa tim prije turističke sezone. Sistem, što se softverskih rješenja tiče, potpuno je spreman. Probleme u implementaciji ćemo rješavati u hodu. Ukoliko bismo ponovo odložili primjenu, sa istim problemima bismo se suočili u novembru ili decembru", mišljenja je v.d. direktora Uprave prihoda.

Komora i Uprava prihoda će organizovati sastanke sa IT sektorom i dodatne edukativne aktivnosti kako bi se otklonile eventualne nedoumice privrednika u vezi primjene ovog zakona, najavljeno je na sastanku.

U Privrednoj komori smatraju da će povećanja akciza na pojedine proizvode dovesti do rasta cijena, ali i jačanja sivog tržišta. V.d. direktora Damjanović je kazao da su u pripremi striktne kontrole od strane inspekcijskih organa kako bi spriječilo snaženje sive ekonomije.

Zapošljavanje stranaca takođe je bilo jedna od tema koje su se dotakli sagovornici. Predsjednik Golubović je ocijenio da bi se omogućavanjem potpisivanja privremenih ugovora o radu sa inostranim radnicima, dok traju procedure u MUP-u, bitno doprinijelo smanjenju sive ekonomije.

"Intencija je da strani radnici budu u legalnim tokovima od prvog radnog dana", saglasan je Damjanović.

U radu sastanka učestvovali su potpredsjednica Privredne komore dr Nina Drakić, generalni sekretar Mitar Bajčeta, direktor Sektora za analize i istraživanja Miljan Šestović i načelnica Odsjeka za pružanje usluga poreskim obveznicima, kontakt centar i edukaciju javnosti Uprave prihoda Milica Vuletić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.