Izvještaj UN: Ženama uskraćeno pravo izbora u raznim sferama života
Ilustracija

Izvještaj UN: Ženama uskraćeno pravo izbora u raznim sferama života

Skoro polovini žena u 57 zemalja uskraćuje se pravo na odlučivanje da li će imati seksualni odnos sa svojim partnerom, upotrebiti kontracepciju ili potražiti zdravstvenu zaštitu, pokazuje izvještaj Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) "Stanje svjetskog stanovništva".

Navodi se da je 55 odsto žena u potpunosti osnaženo da pravi izbore koji se tiču zdravstvene zaštite, kontracepcije i sposobnosti da prihvati ili odbije seks.

Navodi se da 71 odsto država garantuje pristup sveobuhvatnoj maternalnoj njezi, 75 odsto država zakonom obezbjeđuje potpun, ravnopravan pristup kontracepciji i oko 80 odsto država ima zakone kojima podržava seksualno zdravlje i blagostanje, dok 56 odsto država ima zakone i politike kojima podržava sveobuhvatno seksualno obrazovanje.

U državama istočne Evrope i centralne Azije žene, uopšteno, imaju veću tjelesnu autonomiju, ali je, kako s navodi, udio žena koje nisu osnažene da donose izbore u vezi sa zdravstvenom zaštitom, kontracepcijom i pristankom ili nepristankom na seks i dalje značajan – 19 odsto u Ukrajini i 34 odsto u Jermeniji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.