Ambasada Kine u G

"Kineske investicije nemaju bilo kakve geopolitičke motive i ne predstavlju prijetnju za bezbjednost države"

Autoput je najveći infrastrukturni projekat od obnove nezavisnosti Crne Gore. Ovaj istorijski projekat je od velike važnosti za dugoročni razvoj turizma, koji je pokretač crnogorske ekonomije, i za unapređenje balansiranog regionalnog ekonomskog razvoja i jačanje povezanosti Crne Gore sa susjednim zemljama, saopšteno je iz Ambasade Kine u Crnoj Gori.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, iz ambasade Kine su istakli da su kineske investicije na zapadnom Balkanu, u korist jačanja ukupnog ekonomskog razvoja regiona, u korist povećanja zapošljavanja i životnog standarda, u korist ubrzavanja integracije EU, u korist povećanja uvjerenja međunarodne zajednice u razvojne perspektive regiona, u korist produbljivanja prijateljske saradnje između regiona i Kine.

"Takve kineske investicije pozdravljaju ne samo zemlje zapadnog Balkana, već i zemlje centralne i istočne Evrope", saopšteno je.

Iz Ambasade ističu da kineske investicije nemaju bilo kakve geopolitičke motive.

"Ne predstavlju prijetnju za bezbjednost države u regionu ni sa nikakvim političkim uslovima, ne miješaju se u unutrašnje stvari zemalja regiona, ne ometaju investicije iz drugih zemalja. Takva saradnja je prirodno uzajamno korisna. Ono što se smatraju kineske investicije negativnim, jeste nepravedno prema Kini, nepoštovanje prema zemljama u regionu, nepogodno za održavanje regionalne stabilnosti, te će stvoriti kontradikcije i barijere, i ometati razvoj zapadnog Balkana", navode iz kineske ambasade.

 Kineska strana je kako je saopštio Džao Liđian, portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova, primijetila medijske izvještaje o tome.

"Kina i Crna Gora uživaju tradicionalno prijateljstvo. Poslednjih godina, odnosi između dvije zemlje uspješno se razvijaju, plodna je praktična saradnja u infrastrukturnoj i drugim oblastima. Projekat Autoputa koji ste pomenuli je od velikog značaja za život lokalnog stanovništva Crne Gore, i socio-ekonomski razvoj te zemlje. Kina pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa Crnom Gorom i spremna je da radi zajedno sa Crnom Gorom na daljem produbljivanju uzajamno korisne saradnje koja bi donijela korist za oba naroda", kazao je Liđian.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.