Đukanović i Trpkoski na sastanku

Đukanović ugostio Trpkoskog

"Nadam se nastavku dobrog razvijanja bilateralnih odnosa između Crne Gore i Sjeverne Makedonije"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Mihajla Trpkoskog.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom i prilikom da se ukaže na prijateljske i partnerske odnose Crne Gore i Sjeverne Makedonije  koje karakteriše otvorenost u saradnji, kontinuirana razmjena iskustava i međunarodna promocija zajedničkih vrijednosti.

Posebno je naglasio da je saradnja Crne Gore i Sjeverne Makedonije primjer svima, kako je i u periodu iskušenja moguće odnjegovati i sačuvati dobre odnose, partnerstvo i saradnju. 

"Dvije zemlje već su saveznici u NATO, predstoji im izazov prijema u EU i odgovornost za ostvarivanje tog zajedničkog cilja, uz očuvanje stabilnosti i evropske perspektive", kazao je on. 

Na toj liniji je istakao da Crna Gora sa pažnjom prati događaje u Sjevernoj Makedoniji i još jednom čestitao članstvo u NATO i prošlogodišnju odluku Savjeta EU o otvaranju pregovora o pristupanju sa tom državom, izražavajući zabrinutost zbog usporavanja tog procesa, ali i uz uvjerenje da će Sjeverna Makedonija uspjeti da prevaziđe blokadu Bugarske, kao što je strpljenjem i političkom mudrošću  to učinjeno kroz sporazum sa Grčkom.

On je iskazao visoke ocjene za razuđenu saradnju u bilateralnoj ravni, posebno u oblasti odbrane, vanjskih poslova i nauke i uz dobar nivo ekonomske saradnje izrazio očekivanje za dalje snaženje privrednih veza.

U tom kontekstu naglasio je da će dodatni podsticaj takvom razvoju događaja dati i dogovorena uzvratna posjeta predsjednika Pendarovskog  Crnoj Gori, tokom ove godine, čemu se posebno radujemo. Imajući u vidu složene epidemiološke prilike u obje države, izrazio je nadu u skoru efikasniju imunizaciju što će stvoriti uslove za sigurniji život i intenzivniju međudržavnu saradnju.

Ambasador Trpkoski je zahvalio Đukanoviću za prijem, ističući da je privilegija obavljati diplomatsku dužnost u tako prijateljskoj zemlji kao što je Crna Gora.

On je prenio Đukanoviću pozdrave i punu podršku predsjednika Pendarovskog njegovim aktivnostima, kao i podršku makedonske Vlade i premijera Zaeva, uz očekivanje da se planirana posjeta realizuje čim budu povoljniji epidemiološki uslovi, u obostranom interesu i na dobro daljeg razvoja saradnje, posebno privredne koja trpi posledice zdravstvene krize.

On je potvrdio opredjeljenje Sjeverne Makedonije da bude dosljedna na evropskom putu kroz dijalog i pregovore, što će biti još jedan podsticaj mirnom rješavanju problema i regionalnoj stabilnosti.

 Ambasador je zahvalio Crnoj Gori na sveukupnoj podršci njegovoj zemlji uz odlučnost da i dalje iskreno posvećeno radi na jačanju odnosa dvije države.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.