U osnovnim školama počela eksterna provjera znanja
Foto: Mediabiro

U osnovnim školama počela eksterna provjera znanja

Testovima iz CSBH jezika i književnosti, odnosno Albanskog jezika za albanska govorna područja, danas je u osnovnim školama u Crnoj Gori počela eksterna provjera znanja za tekuću nastavnu godinu. Budući da je ovo druga godina zaredom da se testiranje odvija u pandemijskim okolnostima, timu OŠ "Vuk Karadžić“ nije bio teško da organizuje testiranje u skladu sa epidemiološkim mjerama, sudeći prema riječima direktorice te ustanove Svetlane Drobnjak.

Ispit je počeo u 12h, a traje 70 minuta. Pripreme samog početka testa su podrazumijevale pripremu učionica, obilježavanje mjesta na kojima će učenici da sjede, te pripremu prostorija u smislu da tu nema pratećeg materijala na zidovima koji bi eventualno mogao da ometa ili podstiče rad učenika“, kazala je Drobnjak u izjavi za agenciju Mediabiro. 

Ipak, kako je istakla, prioritet je bilo da se obezbijedi poštovanje epidemioloških mjera. 

"Svim učenicima su ruke dezinfikovane na ulaznim vratima, takođe smo im mjerili temperaturu i oni su raspoređeni po učionicama. U našoj školi je to sedam učionica sa po 15 učenika“, pojasnila je direktorica OŠ „Vuk Karadžić“. 

Prema njenim riječima, sama priprema za eksterno testiranje predstavljala je mnogo veći izazov u ovim uslovima.

"Međutim, naše koleginice i kolege su odgovorile i tome, odnosno, sa učenicima su održale što je više bilo moguće, kako onlajn časova, tako i časova u školi, od momenta kada su škole otvorene za IX razred. Vjerujem da će naši učenici pokazati uspjeh, ima tu malo i treme, ali svakako ima sasvim dovoljno vremena da pokažu ono što su u naučili tokom devet godina u ovoj školi“, poručila je Drobnjak. 

Da mu je upravo ta priprema sa predmetnim nastavnicama i nastavnicima bila dragocjena, smatra polu-maturant Nikola Jovićević.

"Pripremali smo se više od mjesec dana, i smatram da, ako se neko potrudi, može da se priprema i u ovakvim uslovima. Mislim da smo spremni i nemam tremu što se tiče testiranja. Takođe, sve se epidemiološke mjere poštuju, jeste malo neobično polagati pod maskama, ali to moramo, zbog našeg zdravlja i zdravlja drugih“ , kazao je Jovićević.

Njegova vršnjakinja Milica Ćetković, je ipak ukazala da je zbog onlajn nastave, priprema za testiranje bila nešto teža. Sa dodatnim uvježbavanjem gradiva je, kako kaže, postepeno počela od momenta kada su nastavnici najavili eksterno testiranje.

"Iskreno, ima malo treme i straha, ali mislim da je to sve u redu, jer je razlog i to što prvi put polažemo“, navela je Ćetković. 

Sjutra, u istom terminu, biće održan test iz matematike, dok će 15. aprila učenici imati priliku da pokažu svoje znanje iz materije sa liste obaveznih predmeta. Kako je najavljeno, konačni rezultati biće objavljeni 26. aprila. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.