Auto-putem spojiti Beograd i Podgoricu, regionalnim povezivanjem podići ekonomije

Bojanić-Momirović

Auto-putem spojiti Beograd i Podgoricu, regionalnim povezivanjem podići ekonomije

Srbija se nalazi u velikom investicionom ciklusu, koji, između ostalog, podrazumijeva i povezivanje sa regionom, a jedan od ključnih projekata koji u tom pogledu radimo je onaj koji bi trebalo auto-putem da spoji Beograd i Podgoricu, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture te zemlje Tomislav Momirović.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kolegom iz Crne Gore, Miladenom Bojanićem, Momirović je kazao da je riječ o auto-putu "Miloš Veliki" koji Srbija uveliko gradi.

Podsjeća da je dionica od Beograda do Čačka završena, da su u toku radovi od Čačka do Požege, a da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju dijela puta od Požege, preko Arilja, Ivanjice, Duge Poljane do Boljara.

"To je dionica od 107 kilometara, za nas jako značajna i strateški važna zbog povezivanja i približivanja Beograda i Podgorice, i Beograda i Bara", rekao je Momirović.

Istakao je da regionalno povezivanje podiže ekonomske perspektive svih zemalja i građana.

"Mislim da nikada u istoriji nisu bile tako povoljne okolnosti da razvijemo infrastrukturu u našim državama, da omogućimo ono što mi zovemo "Plan Srbija 2025", a to je da prosječna plata poraste na 900 eura i da omogućimo slobodan protak robe i ljudi", naveo je Momirović.

Dodaje da se upravo osnova regionalne politike odnosi na slobodan protok roba i ljudi, zbog čega je, ističe, Srbija i pokrenula inicijativu "mini Šengen".

Istakao je da Srbija ne želi nikakve barijere u prometu robe i građana, a uz potpuno uvažavanje političke realnosti na terenu i perspektive države Crne Gore kao nezavisne države.

Ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić kazao je ranije da će ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislavu Momiroviću predložiti da dvije države zajednički konkurišu za sredstva za završetak autoputa od Beograda do Bara.

On je u izjavi za Tanjugu kazao da su Crna Gora i Srbija povezane ekonomski, a da je potrebno izgraditi željezničku i drumsku infrastrukturu kako bi to pospješili.

“Mi smo prvu dionicu autoputa Bar-Boljare priveli kraju. Završeno je 92 odsto radova, ali je bilo dosta kašnjenja u realizaciji”, rekao je Bojanić, koji boravi u dvodevnoj posjeti Beogradu.

On je dodao da Crna Gora želi i završetak modernizacije pruge Beograd-Bar, prije svega zbog barske luke s kojom vlada susjedne zemlje, kako kaže, ima ozbiljne planove.

Bojanić je naveo da pruga u zaleđu ima Luku Bar koja je jedan od najvrjednijih crnogorskih resursa.

“Sa njom imamo značajnih planova, i uz to ide želježnička pruga koja je u dosta lošem stanju, i to je takođe jedan od prioriteta za finasiranje iz Fonda za Balkan iz Evropskog investicionog plana. Vidjećemo da i rekontrukciju kompletne pruge radimo zajednički”, rekao je Bojanić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.