Peticiju za smjenu Leposavića potpisalo više od 30.000 građana, pokrenuta i peticija protiv Odluke Vlade o uslovima za državljanstvo
ilustracija

Peticiju za smjenu Leposavića potpisalo više od 30.000 građana, pokrenuta i peticija protiv Odluke Vlade o uslovima za državljanstvo

Građani Crne Gore na sajtu gradjanskapeticija.me od juče mogu potpisati dvije peticije, koje će biti predate Vladi Crne Gore. Prva se tiče smjene ministra Leposavića, a druga je protiv Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva i izmjena Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

S obzirom na to da Skupština prolongira raspravu o smjeni ministra Leposavića, peticiju, koja gotovo da je bila obustavljena nakon objave premijera Krivokapića o smjeni, građani mogu nastaviti da potpisuju. Inače, peticiju za smjenu ministra Leposavića potpisalo je do sada više od 30.000 građana - naveli su iz Demokratske partije socijalista.

Takođe, od juče građani mogu da potpišu i peticiju protiv namjere Vlade da, kako kažu z DPSu, oduzimanjem prebivališta našim državljanima, vrši demografski inženjering i trasira put ka budućem oduzimanju državljanstva.

"Vlada Crne Gore pokušala je, uprkos reakcijama domaće javnosti i Evropske komisije, da počne sa drastičnim izmjenama normative koja se tiče prebivališta, a što je samo početak puta ka tektonskim promjenama zakona koji se odnose na crnogorsko državljanstvo. Na taj način, počinje i ubrzana promjena demografske strukture Crne Gore. Dok Vlada želi otpisati našu dijasporu svih nacionalnosti, koja je Crnoj Gori pružala nemjerljiv, a često i sudbonosan doprinos, sa druge strane, pravo glasa i državljanstva vremenom će dobiti i stranci sa privremenim boravištem u Crnoj Gori", navode inicijatori peticije.

Građanska Crna Gora, kako navode, jasno se usprotivila tome, tim prije jer je Vlada pokušala da prve izmjene donese u tajnosti, bez obavještavanja javnosti. To možda, navode iz DPSa, i najbolje govori o tome kakve su namjere Vlade Crne Gore.

"Zbog navedenog, pozivamo vas da potpišete građansku peticiju kojom ćemo jasno poručiti i Vladi i međunarodnoj zajednici da namjera o demografskom inženjeringu neće proći i da se građanska Crna Gora neće odreći nijednog svog sugrađanina", stoji u pozivu građanima da potpišu peticiju.

Građanske peticije podržale su Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Socijaldemokratska partija, Albanska koalicija "Jednoglasno" - Demokratska partija, Demokratska unija Albanaca i Demokratski savez, "Albanska lista" - Albanska alternativa, Nova demokratska snaga "Forca", Demokratski savez Albanaca, Građanski pokret "Perspektiva" i Unija Tuzi, Liberalna partija i Hrvatska građanska inicijativa. Uz pomenute političke partije, podršku potpisivanju peticija pružila je i Građanska inicijativa "21. maj".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.