Odbor za izborno zakonodavstvo raspravlja o Odluci o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva
Skupština Crne Gore

Odbor za izborno zakonodavstvo raspravlja o Odluci o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva

Skupštinski Odbor za reformu izbornog zakonodavstva izjasniće se o predlozima izmjena Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva, kazao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović na sastanku sa predstavnicima nevladinog (NVO) sektora.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), razgovarano o aktuelnim pitanjima i dilemama, koje se tiču i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Centra za demokratsku tranziciju, Centra za demokratiju i ljudska prava, Centra za građansko obrazovanje, Instituta aleternativa, Centra za građanske slobode i Građanske alijanse, prenosi Mina.

Navodi se da je sugestija NVO sektora bila da je Odluka u startu trebalo da bude upućena na skupštinski Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, i da je proces morao biti transparentniji.

„Uprkos tome što se radi o Vladinoj Odluci, Sekulović je potvrdio da će o ovom pitanju mišljenje iznijeti i Odbor, odnosno poslanici“, navodi se u saopštenju.

U MUP-u, kako je saopšteno, smatraju da ne postoje prepreke da proces bude inkluzivan, da se o njemu izjasni skupštinski Odbor i da se ukrste svi argumenti.

Kada je riječ o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta, predstavnici NVO sektora iznijeće svoje sugestije i primjedbe tokom javne rasprave koja je u toku.

Sekulović je upoznao sagovornike sa podacima i brojkama, kao i trenutnim statusom građana Crne Gore kojima bi bilo olakšano sticanje crnogorskog državljanstva promjenom Odluke, odnosno njenim prilagođavanjem zakonu i Ustavu.

Iz MUP-a su istakli da ne stoji ocjena dijela javnosti da bi se promjenom Odluke došlo do demografskog, etničkog i izbornog inženjeringa.

“Jedini cilj Ministarstva je ispravljanje nepravde, jer je postojeća Odluka protivzakonita i neustavna“, poručili su iz MUP-a.

Iz tog Vladinog resora su napomenuli da se Odluka, ukoliko bude usvojena, neće primjenjivati retroaktivno i da strahovi koji postoje oko izmjene crnogorskog nacionalnog bića, nemaju opravdanje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.