Knežević: Prihvaćen je predlog EK i Abazovića da bi razbili monopol obavijen oko Tužilaštva
Milan Knežević

Knežević: Prihvaćen je predlog EK i Abazovića da bi razbili monopol obavijen oko Tužilaštva

Demokratski front je prihvatio predlog Evropske komisije (EK) i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića koji korenspondira sa preporukama kojima bi se jasno normirale nadležnosti i Specijalnog i Vrhovnog državnog tužilaštva i tužilačkih organizacija, saopštio je Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera DF nakon sastanka predstavnika parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore.

Na sastanku je postignut dogovor o izmjenama Zakona održavnom tužilaštvu.

"Prihvatili smo predlog kako bismo razbili monopol koji je bio zasnovan na nepotizmu, očiglednoj kriminalizovanosti i korumpiranosti jednog broja tužilaca, zbog čega i tapkamo u mjestu kada se pomene poglavlje 23 i 24. Vjerujem da ćemo sjutra uz neke sitnije popravke i pravna definisanja moći do kraja radnog dana sa ovaj Predlog zakona pustimo u proceduru i da do kraja aprila i početkom maja imamo zasjedanje na kojem bismo usvojili izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu", kazao je Knežević novinarima u Skupštini, prenose "Vijesti"

Na pitanje da li to znači da će DF sada glasati i za ostale predloge zakona u Skupštini, prije svega za budžet, on je odgovorio da je DF saopštio da će ako dođe do usvajanja zakona o tužilaštvu otpočeti normalno parlamentarno bitisanje.

"I naravno odredićemo se prema Predlogu budžeta na način što ćemo jasno ukazati na neke falinke i imati amandmanska djelovanja i učiniti sve da taj budžet bude bolji i da bude i socijalni i razvojni i javno smo saopštavali neke dileme i to ćemo uraditi i na plenumu", rekao je Knežević.

Na pitanje da li će na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost pokrenuti pitanje trenutne bezbjednosne situacije i eventualne umiješanosti Veselina Veljovića u proteste Patriotsko-komitskog pokreta, on je odgovorio da nema nikakav problem da pokrene pitanje odgovornosti Veljovića na sjednici Odbora.

"Volio bih i da premijer najzad zakaže ovu sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost jer sam počeo ozbiljno da sumnjam da se ona ne zakazuje zbog toga jer sam ja njen član. Ako će se ona zakazati a da je potrebno da ja ne dođem, a da dođe Milo Đukanović, evo ja sam spreman da ne dođem na tu sjednicu, samo neka se zakaže jer je već ušla u deveti mjesec i plašim se da ne dođe do nekog porođaja koji bi završio sa jednom ozbiljnom bezbjednosnom krizom pošto je očigledno ovdje da niko ne smije u institucionalnom smislu upre prstom ni u Veselina Veljovića, ni u Duška Markovića, ni u Zorana Lazovića, ni u Mila Đukanovića, nego se svi gađamo Njegošem", rekao je Knežević.

On je podsjetio da je danas premijer Zdravko Krivokapić optužio Veselina Veljovića, savjetnika za odbranu i bezbjednost predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, da stoji iza komitskih okupljanja, koja su protivustavna i protivzakonita i na njemu je (Krivokapiću) da podnese krivičnu prijavu.

"Ako to on želi da uradii, onda bi na osnovu njegove izjave to strebalo da uradi SDT odnosno glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, pošto se radi o elementima krivičnog djela. Da sam to ja organizovao ili Andrija Mandić, vjerovatno bi sad bili utopljeni u Ribnici ili Morači i tražili bi nas po Adžovim vrbama. Međutim, pošto to nijesmo mi organizovali nego Veselin Veljović, koji to ne može uraditi bez saglasnosti Mila Đukanovića i Duška Markovića, smatram da je neophodno da ovo što je saopštio premijer koji je i predsjednik Vijeća za nacionalnu bezbjednost, da je ovo dovoljno alarmantno i ima dovoljno dokaza da Veljović bude još večeras uhapšen i procesuiran ", rekao je Knežević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.