Abazović: Postignut dogovor oko
Dritan Abazović

"Ovakve stvari ne treba odlagati"

Abazović: Postignut dogovor oko "tužilačkih zakona", rješenje u skladu sa mišljenjem VK

Postigli smo dogovor oko tužilačkih zakona, u narednim danima ćemo tekst dostaviti Skupštini, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović nakon sastanka sa predstavnicima parlamentarne većine.

"Ostalo je samo da još jednom pravni tim napravi posljednju rekapitulaciju, eventualno neka tehnička upodobljenja da bi tekst bio potpuno čist i nakon toga možemo da idemo u proceduru i očekujemo da se zakaže sjednica sa tom važnom tačkom dnevnog reda", rekao je Abazović novinarima u Skupštini, prenose Vijesti.

On je pojasnio da se za sada radi o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu kroz koje će se, kako je rekao, precizirati stvari koje će moći generalno uticati na efikasnost rada svih tužilačkih organizacija u Crnoj Gori, pa i u Specijalnom državnom tužilaštvu. 

Abazović je kazao da očekuje da se zakon uskoro nađe u Skupštini.

"Mislim da smo našli rješenje koje je optimalno, koje je u potpunosti usklađeno sa preporukama Venecijanske komisije (VK) i Evropske komisije. Ostajemo maksimalno otvoreni za sve kritike, sugestije i komentare NVO sektora, međunarodnih organizacija koje se bave tom problematikom ili domaće stručne javnosti, koji bi mogli da utiču na kvalitet teksta. Nećemo preskočiti nijednu stepenicu koja se tiče onoga što bi trebalo da bude otvoren proces, jer je inicijalno važno da parlamentarna većina ima rješenje koje je upodobljeno i koje zajednički može da predstavi javnosti i brani pred javnošću. U narednim danima ćemo tekst zakona dostaviti Skupštini. Svi smo se na sastanku složili da ove stvari ne treba odlagati, da se možda izgubilo više vremena nego što je trebalo i da je ovo nešto što je nasušna potreba našeg društva da omogućimo da i tužilačke institucije profunkcionišu na jedan mnogo efikasniji način, kvalitetniji i profesionalniji nego što je to do sada bilo", rekao je Abazović.

On je povodom aktuelnih dešavanja i protesta, kazao je da misli da nacionalna bezbjednost nije ugrožena i da se nada da će sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost biti zakazana.

"Vijeće nijesmo još formirali, očekujem da se to desi ove nedjelje. Mislim da postoji potreba da formiramo sve institucije koje se tiču nacionalne bezbjednosti, ali mislim da bez obzira na percepciju javnosti, nacionalna bezbjednost ni na koji način nije ugrožena", rekao je Abazović.

On je poručio predsjedniku Crne Gore Milo Đukanoviću i DPS-u da rade direktno protiv Crne Gore i njenih nacionalnih interesa.

"Pokušavaju da ugroze turističku sezonu i stvore percepciju da se u Crnoj Gori dešava nešto vanredno. Pozivam parlamentarnu većinu da ona ne nasijeda na to i da građane pustimo da koriste mogućnost okupljanja, i ako bude bilo kakvog iskakanja, zakonskog je već bilo i procesuirane su određene osobe, biće još procesuiranja i ako bude pokušaja izazivanja incidenata državni organi će odgovoriti promptno. Ovo nije nikakva prijetnja ovo je jedan odgovoran odnos, mislim da je važno da u Crnoj Gori svi malo spustimo loptu i da tenzije u ovom trenutku ne odgovaraju nikome osim ljudima koji se boje da će zakon profunkcionisati i da će ih stići zbog njihovih kriminalnih aktivnosti", poručio je Abazović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.