Njujorška policija u posjeti bošnjačkom islamskom kulturnom centru
Njujorška policija u posjeti bošnjačkom islamskom kulturnom centru

Njujork

Njujorška policija u posjeti bošnjačkom islamskom kulturnom centru

U petak, devetog aprila ove godine brojni službenici njujorške policije su boravili u posjeti iseljenicima sa sjeveroistoka Crne Gore u Njujorku. Izuzetno posjećenom i prijatno priredjenom skupu, obratili su se Radni K. Harison (U.S. Rodney K. Harrison) koji obavlja funkciju šefa policijske službe i Antonio Fidakaro (U.S. Antonio Fidacaro), komandir 102. policijske stanice u Kvinsu, saopštio je Rasim Medunjanin iz Bošnjačkog islamskog centra u Njujorku.

"Stradanje Džordž Flojda (U.S. George Floyd), iako čak jednu vremensku zonu zapadno u Njujorka uzburkalo je javnost Njujorka i čitave Amerike, a samim tim i podsjetilo Njujorčane o ne profesionalnom djelovanju NYPD službenika u prošlosti. Iako su Njujork i Mineapolis udaljeni oko 1600 kilometara i samim tim pripadaju u dvije različite federalne države, budžet njujorške policije je umanjen zbog okolnosti nakon ubistva Flojda", dodaje Medunjanin.

Ističe da su nepovjerenje prema policiji i umanjeni budžet glavna tema cijele službe i društva kada je u pitanju bezbjednost.

IMG0700

Na to, kako da se riješi problem rastućeg kriminala u Njujorku, Harison je naveo da gradjani moraju učestvovati u radu policije.

"Naši iseljenici su pozvati da uzmu test i da postanu dio policije, jer iako policija broji oko 36,000 službenika, ovaj broj nije dovoljan za čitavu metropolu od oko 8.5 miliona stanovnika. Drugi način učestvovanja je i prijavljivanje kriminala, gdje se ne zahtijeva da bilo ko ostavi svoje podatke. Prema Harisonu, svako ne prijavljivanje kriminala predstavlja i učešće u njemu. O ove dvije teme je bilo najviše naglasaka, ali se takodje govorilo o razumijevanju Islama i učešću omladine u programe za mlade NYPD-a.

Kada je u pitanju vjera, Harison i Fidakaro su bili identični u stavovima, da moramo zajednički da učimo jedni o drugima. Kao što je i njihova obaveza da uče u Islamu, tako je i obaveza naših iseljenika da uči o hrišćanstvu i drugim vjerama u cilju boljeg medjusobnog razumijevanja", navodi se u saopštenju.

IMG0690

Nakon obraćanja starijoj populaciji u banket sali, oba policijska službenika su se obratila i brojnoj omladini u sali za molitvu, fokusirajući se na učešće omladine u radu policije.

Fidakaro je naveo da živimo u najheterogenom gradu u Americi da učešće različitih kultura je od izuzetnog značaja u razumijevanju društva i promjene ugleda policije.

"Ovaj proces je težak, ali i ostvarljiv", zaključio je Fidakaro.   

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.