Mihailo: Poriču očiglednu činjenicu da je Cetinjski manastir simbol Crne Gore
Mihailo

Mihailo: Poriču očiglednu činjenicu da je Cetinjski manastir simbol Crne Gore

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo kazao je da je invazija svetosavlja koje poriče očiglednu činjenicu da je Cetinjski manastir simbol Crne Gore i njene slobode, preplavila državne institucije na Cetinju.

"Njihovi čelnici tumače ga kao srpsku svetinju; odriču da on povezuju generacije crnogorskih predaka i potomaka i simbolizuje najviše vrijednosti iz crnogorske istorije, tumačeći je kao srpsku. Odriču nam i vezu s dinastijom Petrovića i sa Svetim Petrom Cetinjskim, crnogorskim državotvorcem i ugaonim kamenom Crnogorske crkve novijega vremena”, navodi vladika,prenosi CdM.

On ističe da takav napad na našu duhovnu i državotvornu baštinu ima za cilj uništenje državnog i nacionalnog identiteta.

“Ali nikakvom propagandom ne mogu Crnogorce da liše ljubavi prema domovini, crkvi i našem narodu. Pozivamo ih još jednom da svoju sreću ne grade na crnogorskoj nesreći”, naglašava on.

Pozvao je i opštinske čelnike da Cetinjski manastir koji je u njihovome vlasništvu, i upražnjeni tron Svetoga Petra Cetinjskoga koji se nalazi u njemu, vrate u prvobitno pravno i duhovno stanje.

“U njemu nije mjesto da stoluje beogradsko svještenstvo niti je on filijala Beogradske patrijašrije. Naša borba je pravedna a Bog je veliki i daće nam mahove”, zaključuje Mihailo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.