Preminuo Remzi Klark
Remzi Klark

Preminuo Remzi Klark

Remzi Klark, američki državni pravobranilac u vrijeme administracija predsjednika Džona Kenedija i Lindona Džonsona, preminuo je u 94. godini.

On je bio kritičar spoljne politike SAD i protivnik američkih vojnih intervencija, kao i NATO bombardovanja SRJ.

Klark je bio kopredsjednik Međunarodnog komiteta „Slobodan Milošević“, a na sahrani bivšeg predsjednika SRJ održao je govor.

Imenovan je za počasnog doktora Univerziteta u Beogradu i bio je nosilac Sretenjskog ordena 2. stepena.

Kao ministar pravosuđa Klark je nadzirao donošenje zakona „Fair Housing Act“, niza zakona protiv diskriminacije u stanovanju i zapošljavanju i protivio se smrtnoj kazni.

S vremenom je postao protivnik američkih vojnih intervencija u inostranstvu, od Vijetnama do Iraka.

Taj aktiviziam odveo ga je u smjeru pružanja podrške spornim pitanjima i vođama, te je tako postao i član advokatske ekipe koja je branila Sadama Huseina i egipatskog islamističkog propovjednika Omara Abdela Rahmana.

Remzi Klark preminuo je u svom domu u Njujorku, objavio je "Vašington post". 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.