Otvorena Kuća Iva Andrića u Herceg Novom: Umjetnik koji je gradio mostove među narodima i ljudima.

Otvorena Kuća Iva Andrića u Herceg Novom: Umjetnik koji je gradio mostove među narodima i ljudima.

Kuća nobelovca Iva Andrića (KNIA) u Herceg Novom otvorena je umjetničkim programom „Andrić u Novom“. U godini kada se obilježava 60 godina od dodjele Nobelove nagrade Ivu Andriću otvaranje kuće sjećanja na jednog od najpoznatijih književnika sa ovim prostora započelo je monodramom „Na Drini ćuprija“ dramskog umjetnika Tihomira Stanića

. Otvaranju KNIA su prisustvovali ministarka prosvjete, nauke kulture i sporta Vesna Bratić i konzul-žeran Republike Srbije Zoran Dojčinović.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić otvorio je KNIA i njenu stalnu muzejsku postavku „Andrićeve novske staze, lica i predjeli“.

„Mi smo simbolički vratili Andrićev lik i djelo u naš grad, kojeg je sam pisac izabrao za svoj dom. Naša je želja da svako ko živi u Herceg Novom ili u njega dođe zna zašto je Andrić bitan našem gradu, državi, cijelom regionu i svijetu, te šta je velikog pisca i diplomatu privuklo novskim ulicama i trgovima. To je misija Andrićeve kuće, ona počinje večeras i ne sumnjam da će biti ispunjena u potpunosti”, kazao je Katić.

On je dodao da je otvaranje ovog objekta rezultat rada na projektu koji je trajao više od tri godine.

„Proljeća 2017. godine krenuli smo u prve radove na čišćenju i uređenju tada ruiniranog i zanemarenog zdanja. Tog ljeta Kuću smo otvorili za publiku, kao objekat u rekonstrukciji. Potom smo nastavili sa krupnim građevinskim zahvatima na njenoj sanaciji i ove godine priču zaokružilio premanjem objekta”, rekao je Stevan Katić, prenosi Mediabiro.

Revitalizaciju je finansirala dijelom Opština Herceg Novi, dok je drugi dio sredstava obezbijeđen iz fondova Evropske unije kroz projekat prekogranične saradnje “Co.Co. Tour”.

Predsjednik Opštine Herceg Novi je izrazio zahvalnost svima koji su dali doprinos ostvarenju ideje o, kako je kazao, konačnom privođenju pravoj namjeni i oživljavanju ovog zdanja.

„Kuća nobelovca omogućuje Herceg Novom privilegiju koju ima samo nekoliko mjesta na svijetu – ponovni susret sa Andrićem i njegovom slikom života i ljudi. Ponosan sam i srećan, kao vjerujem svi u našem gradu, što je ovo mjesto konačno postalo dostojno Herceg Novog i Iva Andrića – dom Nobelovca koji će pripovijedati o njemu i nama, ali i biti središte i povod rađanja nekih novih priča. Revitalizovana Kuća Iva Andrića predstavlja izuzetan moralni i materijalni doprinos našoj zajednici. Ona je novi put i način za širenje kako kulturnih vidika, tako i turističke ponude, koji su neodvojivo vezani sa opštim rastom i napretkom Herceg Novog”, poručio je Katić.

On je dodao da je njegova želja da Kuća Iva Andrića dijeli sudbinu njegovog djela – „da bude stvar trajnija od svih nas, most među narodima koji na najbolji način predstavlja naš grad, mjesto svjetlosti, napretka i čovječnosti, tvorevina koja povezuje sve generacije”.

Autori postavke su dr Vladimir Roganović, rukovodilac Stručnog tima za revitalizaciju KNIA i istoričar književnosti Tatjana Korićanac, koja je više od 30 godina bila rukovodilac Spomen-muzeja Ive Andrića u sastavu Muzeja grada Beograda. 

„Šta je nama danas Andrić? Svakako veliki pisac, umjetnik čije je djelo živo i životno aktuelno i nadahnjujuće. Njegova se djela doštampavaju, čitaju, tumače. Umjetnik koji je gradio mostove među narodima, među ljudima. Mostove koji postojano stoje kao ćuprija na Drini i kao most na Žepi. Sve je ovo dobro znano. Ono što je nama podjednako važno jeste da su Andrić i njegova kuća jedan snažni simbol - simbol da sve možemo i da ništa nije nemoguće” kazao je Vladimir Roganović.

On je podsjetio da je Andrić spojio dobru upravu i plemenitu vještinu.

„One su pružile ruku jedna drugoj i nastala je ova krasna kuća koja je radost i dika svakog Novljanina i svakog poštovaoca Andrićevog djela”,
zaključio je Roganović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.