Ministar Spajić ima srpsko državljanstvo i dvojno prebivalište
Spajić

Kršenje Ustava

Ministar Spajić ima srpsko državljanstvo i dvojno prebivalište

Ministar finansija u Krivokapićevoj Vladi Milojko Spajić ima pored crnogorskog i srpsko državljanstvo kao i dvojno prebivalište u Beogradu i Podgorici čime grubo krši Ustav i pravni poredak države Crne Gore, pokazuju podaci koje objavljuje Pobjeda. Prema podacima kojima raspolaže Pobjeda, Spajić je državljanstvo Srbije stekao nakon 2006. godine čijim zadržavanjem grubo krši zakon.

Spajić Milojko, od oca Vladimira, rođen 24.09.1987. godine u Pljevljima, Crna Gora, dvojni je državljanin Srbije i Crne Gore. Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore ima prijavljeno prebivalište na adresi Topalovićeva broj 4 u Beogradu i stvarno boravište u Podgorici, saopštio je izvor Pobjede pozivajući se na podatke MUP-a Srbije.

Jedan od osnivača organizacije KOD Srđan Perić kazao je u četvrtak u emisiji ,,Načisto” da ministri Leposavić i Spajić imaju dvojno prebivalište, i pozvao Vladu da, ako je krenula u čišćenje biračkog spiska, prvo izbriše svoje ministre sa dvojnim prebivalištem.

Rješenjem MUP-a Srbije Beograd broj 204-1-27301/08 od 27.11.2008. godine, koje je uručeno 27.11.2008. godine, Spajić je primljen u državljanstvo Srbije dana 25.01.2009. godine. Boravak je na adresi Topalovićeva broj 4 u Beogradu.

Po veoma liberalnom zakonu o državljanstvu Republike Srbije, ,,najjednostavniji način za sticanje državljanstva Republike Srbije za sve pripadnike srpskog naroda sa teritorije Republike Srbije i iz regiona i njihove potomke, koji Srbiju doživljavaju kao matičnu državu, jeste na osnovu člana 23 stava 1 Zakona o državljanstvu“.

– Ukoliko ste pripadnik srpskog naroda koji nema prebivalište na teritoriji Republike Srbije i želite prijem u državljanstvo Srbije, moraćete da pronađete način da svoje srpsko porijeklo i dokažete - navodi se u zakonu.

Od ostalih uslova, koji moraju biti ispunjeni, zahtijeva se punoljetstvo podnosioca i pismena izjava da Srbiju smatraju svojom državom.

Zakon o crnogorskom državljanstvu, međutim, ne omogućava dvojno državljanstvo sa Srbijom, a u članu 24 jasno stoji da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo. Izuzetak su oni koji su stekli srpsko državljanstvo prije juna 2006. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.