Predloženim budžetom Prijestonica se zakida za gotovo 3,5 miliona eura
Prijestonica

Kašćelan inicirao hitnu sjednicu Skupštine Prijestonice zbog kapitalnog budžeta

Predloženim budžetom Prijestonica se zakida za gotovo 3,5 miliona eura

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan inicirao je hitno održavanje sjednice lokalnog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o Prijedlogu kapitalnog budžeta Crne Gore za 2021. godinu, u dijelu koji se odnosi na Cetinje, i Vladinom kršenju Zakona o Prijestonici.

"Gradonačelnik je uputio i inicijativu za održavanje hitne sjednice Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore na kojoj bi se zauzeo stav o prijedlogu Kapitalnog budžeta Crne Gore, koji bi potom bio upućen Vladi.

Kašćelan je sugerisao Upravnom odboru da bi predstavnici Zajednice opština ili gradonačelnici i predsjednici opština, trebalo da prisustvuju sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet kako bi članovima tog skupštinskog tijela mogli pojasniti zašto je predloženi budžet za lokalne zajednice neprihvatljiv i koje će posljedice imati po njihov razvoj", saopšteno je iz Prijestonice.

Kašćelan je, uporedo sa inicijativama, uputio primjedbe na Kapitalni budžet predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću.

Sa primjedbama je kako se dodaje u saopštenju, upoznat i predsjednik države Milo Đukanović, koji je i predsjednik Senata Prijestonice Cetinje na kojem je usvojen Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2021. godinu, nakon što je razmatran i prihvaćen na Skupštini Prijestonice. Program razvoja sadrži plan višegodišnjih razvojnih i infrastrukturnih projekata koji se finansiraju iz kapitalnog budžeta

"Ukoliko bi Kapitalni budžet za 2021. bio usvojen u predloženom obliku Prijestonica Cetinje bi bila dovedena u nezavidnu poziciju, koja podrazumijeva obustavljanje započetih i planiranih projekata, te posljedično, pokretanje tužbi od izvođača za izvedene i ugovorene poslove koji nijesu plaćeni, jer Vlada nije dobro planirala budžet.

Dodatno, predloženi budžet predstavlja grubo kršenje Zakona o Prijestonici, jer je njime predviđeno izdvajanje od 1% nacionalnog budžeta za finansiranje Cetinja, od čega se 0,6% opredjeljuje za kapitalne izdatke, a ostatak za tekući budžet. Predloženim Kapitalnim budžetom Prijestonica se zakida za gotovo 3,5 miliona eura", saopšteno je iz Prijestonice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.