Zaposlenima u zdravstvu kasne martovske plate?
ilustracija

Zaposlenima u zdravstvu kasne martovske plate?

Medicinski radnici zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama još nijesu primili martovske zarade, kazala je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić Dnevnim novinama.

Prema njenim riječima, radi se o presedanu jer plate u zdravstvu nikad ne kasne.

“Čekamo platu za mart, kažu da će da kasni. Prema Granskom kolektivnom ugovoru, obaveza je da se plate isplaćuju do 10. u mjesecu. Preko toga se plaćaju kazneni poeni. Saopšteno nam je da obračun u ustanovama kasni. Inače, redovno primamo plate. Nama plate nikada ne kasne. U zavisnosti koja je banka u pitanju, nekome su isplate 1, nekome 3. ili 5, ali do 10. u mjesecu je krajnji rok. Nakon toga, postoji klauzula da se plaćaju kazneni poeni”, napominje Krivokapić.

Ona navodi da je problem nastao i oko uvedenih naknada od 250 eura za zdravstvene radnike koji se bore protiv COVID-19.

ljiljanakrivokapic

Krivokapić

Podsjetimo, ministar finansija Milojko Spajić najavio je njihovu isplatu u martu, međutim, kako navodi Krivokapić, ni one još nisu isplaćene.

“Sada je bio problem i oko 250 eura kao naknade kolegama koje rade u kovid odjeljenjima. Ustanova je dužna da dostavi spisak, a teško je to razgraničiti. Pravite diskriminaciju između onih koji neprestano rade u kovid centru, koji zaista rade u teškim uslovima, svakodnevno brinu o pacijentima, pogotovo sestre. Onda, postoje oni koji ne rade neprestano sa njima, ali su stalno u kontaktu, kao i oni koji prime pacijenta, a ne znaju da je kovid. Na primjer, ja sam kardiolog i ukoliko primim pacijenta za kog se ispostavi da ima korona virus, on mora biti tretiran na mom odjeljenju. Slična je situacija na ortopediji, hirurgiji itd”, objašnjava Krivokapić.

Ona navodi da se prioritet stavlja na one koji jesu u direktnom kontaktu sa oboljelima od korone i koji učestvuju u liječenju i oporavljenju tih bolesnika, dali da bi taj spisak mogao biti daleko veći nego što je predvidjelo Ministarstvo finansija koje je iniciralo tu pomoć.

“Pitanje je samo da li ćemo napraviti diskriminaciju prema onima koji manje rade sa kovid oboljelima. Možda bi trebalo nagrade dijeliti na procentualnom nivou, da se o nekoga ne bismo ogriješili”, predočila je Krivokapić.

Osim toga, zarade medicinskim radnicima finansiraju se iz dijela budžeta za 2021. godinu koji je opredijeljen Fondu za zdravstveno osiguranje (FZO). Radi se o 301.937.927,37 eura što je za oko 20.000.000 eura više u odnosu na budžet koji je opredijeljen za zdravstveni sistem u 2020. godini.

Međutim, kako je vršilac dužnosti direktora FZO Dragoslav Šćekić kazao nedavno za Dan, to je za 11,47 miliona eura ili 3.66 odsto niže od iznosa u nacrtu koji je za ovu godinu sačinio Fond.

Takođe, kao jedan od problema, Krivokapić navodi i to što budžet još nije usvojen.

“Budžet je tek predat Skupštini, tako da ćemo se opet na drugačiji način finansirati. Nagomilali su se problemi, a obećano je da će plate biti redovne”, naglašava Krivokapić.

Osim toga, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva tvrdi da nije ispoštovana procedura prije predavanja prijedloga budžeta u skupštinsku proceduru.

“Pravilo je da prije predavanja budžeta u skupštinsku proceduru, on mora da prođe Socijalni savjet. Niti je prošao, niti je dat na uvid, tako da procedura nije ispoštovana”, kazala je Krivokapić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.