Planiranim izmjenama biračko pravo izgubiće oko 40 hiljada državljana iz dijaspore, 35 hiljada biće novupisanih iz Srbije, BIH...
ilustracija

Planiranim izmjenama biračko pravo izgubiće oko 40 hiljada državljana iz dijaspore, 35 hiljada biće novupisanih iz Srbije, BIH...

Planirane izmjene rezultirale bi potpunom izmjenom biračkog spiska, što bi ugrozilo temelje suverene i nezavisne Crne Gore. Biračko pravo izgubiće oko 40 hiljada naših državljana u dijaspori, a u registar državljana biće upisano oko 35 hiljada pridošlih iz Srbije, BiH i Rusije.

Prema informacijama do kojih je došao RTCG, izmjenama koje priprema Vlada, više od 13.000 lica steklo bi uslov za podnošenje zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo, dok bi vremenom taj uslov ispunilo još 20 000 građana. Posrijedi su, uglavnom, državljani Srbije , Rusije, Bosne i Hercegovine. Jasno je da bi to uslovilo enormne promjene u registru državljana.

Pripremljen je, takođe, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta, koji bi za posljedicu imao oduzimanje biračkog prava oko 40.000 crnogorskih državljana iz dijaspore.

Umjesto stalnog, dovoljan bi bio privremeni boravak

Za ono što Vlada planira da uradi nije potrebna saglasnost Skupštine. Posrijedi je izmjena Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva u dijelu koji se odnosi na tumačenje što se podrazumijeva pod zakonitim boravakom.

Naime, Zakonom o crnogorskom državljanstvu propisano je da lice može steći crnogorsko državljanstvo prijemom ako, između ostalog, u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina prije podnošenja zahtjeva za prijem, dok je Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom propisano da se pod zakonitim boravkom podrazumijeva stalni boravak.

Vlada je, međutim, pripremila informaciju o izmjenama te odluke, u dijelu koji se odnosi na definiciju zakonitog boravka. Planirano je da se umjesto dosadašnjeg stalnog boravka, pod zakonitim boravkom podrazumijea privremeni boravak. Izmjene odluke usvaja Vlada na sjednici, ona ne ide u skupštinsku proceduru.

Izmjena odluke, na takav način, značila bi, prenosi RTCG, sljedeće:

Prema informacijama do kojih je došao Javni servis, 13.000 do 15.000 lica bi navedenom odlukom steklo uslov za podnošenje zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo, dok bi vremenom taj uslov ispunilo još 20.000 građana.

-U dijelu koji se odnosi na prijem u crnogorsko državljanstvo po osnovu boravka i braka sa crnogorskim državljaninom, izmjenom navedene odluke umjesto pet godina stalnog boravka i tri godine braka, bilo bi dovoljno pet godina privremenog boravka i tri godine braka. Važno je napomenuti da prilikom prijema u crnogorsko državljanstvo po osnovu braka, nije potreban otpust iz državljanstva porijekla.

- Protekom dvije godine prebivališta, a nakon prijema u crnogorsko državljanstvo, ta lica bi stekla i rezidencijalni uslov za ostvarivanje biračkog prava, te bi, shodno tome, bila upisana u birački spisak.

Ne smije se zanemariti da, ukoliko se jednom licu odobri privremeni i stalni boravak, članovi njegove porodice, po osnovu spajanja porodice, stiču pravo na odobrenje boravka. i djeca prate sudbinu roditelja, a jednom stečeno pravo ne može se oduzeti.

Prema informacijama Rtcg-a, lica koja bi ovom izmjenom stekla uslov za podnošenje zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo uglavnom, su državljani: Srbije , Rusije, Bosne i Hercegovine. Iz toga jasno proizilazi da bi došlo do enormnih promjena u registru državljana.

Brisanje 40 hiljada članova naše dijaspore

Uporedo sa izmjenom Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva pripremljen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta. Njime je, između ostalog, predviđeno i sljedeće:

-Obavezna odjava prebivališta za svakog crnogorskog državljanina koji se iseljava u drugu državu, sa namjerom da u njoj stalno živi, kao i odjava prebivališta po službenoj dužnosti, za crnogorske državljane, za koje se terenskom provjerom utvrdi da ne žive na prijavljenoj adresi.

Navedene odredbe sačinjene su u cilju brisanja crnogorskih državljana iz dijaspore iz registra prebivališta, a time i iz biračkog spiska. Oduzimanjem prebivališta, ne samo da bi im se oduzelo i biračko pravo u Crnoj Gori, već i crnogorska lična karta, te prekinule sve porodične, socijalne i društvene veze sa njihovom matičnom državom Crnom Gorom.

Po navodima ministra unutrašnjih poslova, broj crnogorskih državljana koji bi bio izbrisan iz biračkog spiska odjavom prebivališta po službenoj dužnosti je oko 40.000.

Registar državljana, registar prebivališta, matični registar rođenih i matični registar umrlih, jasno je, da bi te izmjene predstavljale potpunu izmjenu biračkog spiska, te ugrožavanja temelja suverene i nezavisne Crne Gore.

Takođe, navedene izmjene bi uticale i na demografsku strukturu stanovništva Crne Gore, a time i na rezultate popisa stanovništva.

Planirane izmjene i dopune su zaključci Savjeta za kontrolu biračkog spiska koji je formirala Vlada, a čiji je rad usmjeren na izmjenu seta zakona koji utiču na formiranje biračkog spiska, te da nemaju nameru da traže mišljenje od Evropske Komisije, iz čega jasno proizilazi koji je njihov krajnji cilj - navodi Rtcg.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.