Preminuo Predrag Živković Tozovac
Predrag Živković Tozovac

Preminuo Predrag Živković Tozovac

Pjevač Predrag Živković Tozovac preminuo je u 85. godini.

Tozovac se posljednjih nedjelja liječio od koronavirusa, a vijest da je preminuo za Blic je potvrdio njegov kum, prenosi N1.

“Nažalost nije izdržao, ovaj kovid ga je skroz razorio”, rekao je on.

Rođen je u Kraljevu, od oca Svetozara-Toze Živkovića po kojem je i dobio nadimak i majke Budimke. Pravo ime mu je Predrag Živković.

Otac Toza je u to vrijeme bio čuveni harmonikaš i držao je kafanu u Mataruškoj Banji, gdje je mali Predrag provodio često svoje vrijeme slušajući stare narodne pjesme. Oca Tozu su Njemci strijeljali 1941. godine. Na harmonici koja mu je ostala od oca, počeo je da svira i tako zarađuje za hljeb, svirajući na svadbama sa samo 10 godina.

Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije. Prve singlove je snimio 11. juna 1965. godine.

Postao je poznat 1967. godine pjesmom za singl ploču (pesma Miće Milutinovića) „Ispod lipe, kraj potoka”. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić („Djevojčice garava”).

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobeđuje na Pjesmi leta kompozicijom „Mirjana“. Sledeće godine opet pobjeđuje pejsmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pjevača. Godine 1972. pjeva pjesmu „Jeremija“, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pjesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Njemačku. Nakon dvije godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da pjeva.

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pjevao je i u duetu sa: Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević itd. Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj čuvene Folk parade.

Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva. 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.