Leposavić neće napustiti kabinet dok ga Skupština ne razriješi
Vladimir Leposavić

Leposavić neće napustiti kabinet dok ga Skupština ne razriješi

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, na osnovu člana 105 Ustava Crne Gore, zatražiće od Skupštine razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, zbog njegovog skandaloznog negiranja genocida u Srebrenici, u parlamentu 26. marta, i dovođenja u pitanje legitimiteta međunarodnih sudova koji su izrekli presude za ovaj užasni zločin.

Krivokapić je juče sazvao vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da je donio jednu od najtežih odluka u životu, na koju je, kako je rekao, bio prinuđen, s obzirom na činjenicu da je Leposavić prvo u petak, pa opet juče, kada je premijer od njega zatražio da podnese ostavku, to odbio.

Premijer je saopštio i da će Leposavić ostati na poziciji minstra do izbora novog, jer „ne želi ni tu funkciju da zamrzne, već želi da i dalje obavlja tu funkciju“.

"To je njegovo pravo dok ne bude razriješen. Ja ću biti taj koji će permanentno da daje zadatke ministru", najavio je on.

Požalio se crnogorskoj javnosti i da ovu Vladu ruše svi, iznutra i spolja. 

"I pozicija i opozicija, i okruženje i centar. Ovu Vladu niko ne doživljava kao svoju", istakao je on.

Vidno uzrujan ispričao je kako je svakom ministru dao punu slobodu, a onda je pobrojao tri situacije u kojima je Leposavić zloupotrijebio.

Prvo su mu, kako je rekao, ,,progledali kroz prste“ kada je najavio zakon o amnestiji ako presuda za slučaj pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine postane pravosnažna.

Krivokapić je okrivio direktno Leposavića i za prve javne kritike koje su sa međunarodnih adresa stigle na račun njegove vlade – prijedlog izmjena dva tužilačka zakona.

"Kad gledate formalno-pravno, ministar nije bio saučesnik u tom dijelu, ali jeste. Jer je u trenutku prihvatanja zakona rekao svim šefovima poslaničkih klubova da je to dobro, ne vodeći računa da je to direktno svađa sa međunarodnom zajednicom. Naši vidici moraju da budu širi", saopštio je juče Krivokapić.

Treća situacija, iz koje se Leposavić nije mogao izvući, bila je javno negiranje genocida u Srebrenici.

"Njegov odgovor na poslaničko pitanje ne može da bude privatna stvar. Ovdje mi nijesmo privatno, ovdje smo da štitimo interese svih građana. Njegova obaveza je bila da odgovori na pitanje u duhu politike ove vlade, a ne u duhu akademske rasprave", rekao je premijer.

Ministar pravde, kako je juče rekao Krivokapić, oglušio se i o njegov zahtjev da revidira svoje stavove o genocidu. Dva dana poslije istupa u Skupštini premjer je, kako je kazao, poslao poruku Leposaviću „da on sam treba da se vadi za ono što je zakuvao“, ali umjesto „vađenja“, u ponedjeljak je uslijedila nova izjava Leposavića, koja je, kako je rekao premijer, „ostala na istom fonu“.

"Nijesam mogao sebi dopustiti taj luksuz, nego sam u ime Vlade reagovao i kazao ono što je činjenično stanje - da je Skupština 2009. donijela Deklaraciju kojom se potvrđuje Rezolucija Evropskog parlamenta", rekao je Krivokapić.

Međutim, u tom saopštenju, koje je uslijedilo tek nakon oštrih reakcija relevenatnih međunarodnih adresa i njihovog zahtjeva da se Vlada nedvosmisleno izjasni da se u Srebrenici dogodio genocid - ona to ipak nije učinila.

Objašnjavajući razloge za svoju odluku, Krivokapić je istakao da bi razumio da je takvu izjavu dao ministar poljoprivrede.

"Rekao bih da je to uradio iz neznanja, ali on je ministar pravde, to je drugačiji nivo kompetencije. Nedopustivo je da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove", smatra Krivokapić.

U Vladi, kako je kazao, svi imaju isti stav – da to što je međunarodno prihvaćeno poštuju do kraja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.