Krivokapić tražio smjenu Leposavića: Pokušaj rušenja Vlade iznutra(VIDEO)

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je danas da će pokrenuti postupak razrješenja ministra pravde Vladimira Leposavića zbog izjave o Srebrenici.

Krivokapić je istakao da je to najteža odluka koju je donio.

"Rukovodio sam se stavovima iz sporazuma sa liderima pobjedničkih koalicija i stavovima iz ekspozea, do detalja sam upoznat sa dešavanjima i radom ministara. Ovu Vladu ruše svi i pozicija i opozicija i okruženje i centar i niko je ne doživljava kao svoju. To su porođajne muke jer još nijesmo prebolovali dječje bolesti. Dao sam slobodu svakom ministru vjerujući u njegovu biografiju i stručnost. Možda se nikad u istoriji nije desilo ali se mora desiti smjenjivost. Niko nije u poziciji da ostane četiri godine na funkciji", istakao je Krivokapić.

Premijer je na vanrednom presu saopštio i da je Leposaviću poslao poruku da treba da se vadi za ono što je sam uradio, smatrajući da je njegova izjava takva da može da amortizuje ono što je rečeno.

"Izjava je ostala na istom fonu i nisam mogao dopustiti taj luksuz nego sam u ime vlade reagovao i kazao ono što je činjenično stanje: da je Skupština 2009. donijela deklaraciju kojom se potvrđuje rezolucija o Srebrenici. Ministar Leposavić je i na to ostao imun. Tražio sam ostavku jer smatram da je to najbolj način da ličnim činom pokažemo svoju odgovornost. To sam uradio i u petak. To sam uradio i danas, želeći da zaštitim prvo integritet ove Vlade. Pošto je ministar Leposavić ostao pri svom stavu ja sam donio tešku odluku da krenem u prijedlog za razrješenje člana Vlade",  navodi Krivokapić.

On je kazao da je Leposavić čovjek izuzetne inteligencije i znanja, ali je nedopustivo da iznosi svoje privatne stavove.

"Ničija biografija ne smije biti opravdanje za bilo kakve aktivnosti. Samo djela svjedoče o nama. Još jednom sam na današnjoj zajedničkoj sjednici postavio pet pitanja - da li ja dobro vodim vladu, da li je vlada 100 odsto orjentisana ka Evropskoj uniji (EU), da li jedan čovjek može biti važniji od vlade i države, da li neko želi da ove što su nam nametnuli ovo što nigdje na svijetu nema za 30 godina, onako kako možemo, ne treba nam ni sudstvo ni tužilaštvo. Ovdje svi pritiskaju vladu, zašto neko ne pritiska sudstvo i tužilaštvo. Zašto neko ne pritiska Skupštinu koja nije donijela brojne zakone, nije omogućila da se razvlasti RTCG koja šalje poruke mržnje. Peto pitanje sam postavio da li ovu smjenu da uradimo mi sami ili neko drugi", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je istakao i da su Leposaviću progledali kroz prste kada je govorio o Zakonu o amnestiji i okolnostima oko usvajanja tužilačkih zakona.

On je rekao da se vlada pokušava srušiti iznutra, i da na tome rade mnogobrojni predstavnici vladajućih partija, kao i DPS sa satelitima. 

Na pitanje da li se smjenom Leposavića otvara prostor da kadar DF dođe na tu poziciju, Krivokapić je rekao da nije još pričao ni sa kim i istakao da će to mjesto biti rezervisano za eksperta. 

"Ovo mjesto može biti samo mjesto za eksperta, jer ova vlada ne može čas da bude ekspertska, čak politička, čas polupolitička. Nisam razmišljao niti mi pada na pamet da razmišljam o tome ko će biti na tom mjestu", istakao je on. 

Kazao je i da je o Leposavićevom istupu imao jasan stav u nedelju i da je reagovao u ponedeljak. 

"Da li sam tada zaštitio ministra? Ja nisam licemjer. Ovo je moj pokušaj da mu dam šansu koju on nije iskoristio. Zar nije pošteno da date šansu da ono što je neko rekao ili uradio porekne", kazao je Krivokapić. 

Rekao je da nema pritiska stranih ambasada na njegovu odluku, ta da danas šalje Skupštini predlog za razrješenje Leposavića.

"Predlog ide na skupštinsku raspravu i Skupština će se izjasniti o tom pitanju. Neću da prejudiciram kakav će biti stav Skupštine ali je obaveza Skupštine da ispoštuje stav premijera. Ako ne bude tako -  imamo korake koje mogu da nagovijestim ali mislim da bi bilo hipotetički. Mislim da se ne stvara nikakva nova većina iako provijavaju drugačiji stavovi", istakao je Krivokapić. 

Upitan ko će obavljati poslove ministra do imenovanja novog, Krivokapić je rekao da Leposavić ne želi ni tu funkciju zamrzne, već želi da i dalje obavlja tu funkciju.

"To je njegovo pravo dok ne bude razriješen. Ja ću biti taj koji će permanentno da daje zadatke ministru. Mi ne zavisi samo od ministra već i od državnih sekretara i onih koji su podređeni ministru. Mi ne možemo da ne radimo, naša obaveza je rad", naveo je on. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.