Zdravko Krivokapić

Krivokapić čestitao Dan studenata:

"Budućnost je izvjesna ako imamo slobodne i obrazovane ljude"

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić čestitao je svim studentima u Crnoj Gori 4. april – Dan studenata Crne Gore.

Tim povodom, premijer se u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore obratio studentima, poručivši da je student isto što i sloboda, jer, kako je rekao, ako imamo slobodnog i obrazovanog čovjeka ne moramo da brinemo za budućnost.

„Ona je onda izvjesna i izgledna. Pred nama stoje brojni izazovi, ali snaga su nam mladost i ono što vi nosite kao stečeno znanje, kompetencije, vještine koje ćete ugraditi u naše društvo“, kazao je Krivokapić.

Predsjednik Vlade istakao je da samo zajedničkim snagama možemo doći do uspjeha, kao i profesionalnim i odgovornim odnosom profesora i studenata.

„Najveća mjera dašnjice je znanje, jer bez znanja ne možemo nigdje, a nikada u istoriji znanje nije bilo tako nedokučivo. Jer brzina promjena je takva da stalno moramo da učimo. Iako pjesnik pjeva da su najljepši đački dani, rekao bih, ipak, da su najljepši studentski dani“, kazao je on.

Premijer je naglasio i da nije dovoljno da dobro učimo, nego da je naš glavni zadatak da budemo ljudi.

„To je najveća obaveza svih nas. Da budemo ujedinjeni znanjem i dobrotom koja mora da isijava iz nas, a ne podjelama, različitim igrama koje se igraju i u kojima mi svjesno ili nesvjesno učestvujemo. Vrijeme igara je prošlo“, kazao je Krivokapić.

Saopštio je da je ovo vrijeme novog doba, koje traži nove ljude.

„Koji su prosvećeni, koji žele najbolje svojoj državi i koji će sve uložiti da ova država bude drugačija, da bude po mjeri svih građana. Da izdignemo kvalitet života, a njegovim izdizanjem i mi ćemo biti drugačiji“, kazao je premijer.

Premijer Krivokapić rekao je da živimo u vremenu pandemije koja razara tkiva svih društava, pa i tkivo Crne Gore.

„Crna Gora je mala pa to i izrazitije osjeća, i sa većim žalom to doživljava jer svakodnevno gubimo najbliže, prijatelje, rođake, kumove i to ne može da bude nikome, samo tako neka statistika. Svaki čovjek je čovjek, a ne broj i zato imamo i drugu obavezu da ubuduće obratimo i usmjerimo veću pažnju na medicinu i biotehniku, jer na taj način ćemo obezbijediti ono što u ovom trenutku primjećujemo da nam nedostaje, a to su brojni kadrovi. Naravno ne mogu svi univerzitreti u Crnoj Gori da iškoluju sve što nam treba, ali ono što možemo je da unapređujemo uslove i infrastrukturu za dešavanje koje je neminovno, a da bi uspjeli moramo svi zajednički više da radimo. To očekujem i od profesora i od studenata“, naglasio je Krivokapić.

Predsjednik Vlade kazao je da je snaga promjena u studentima.

„Mladost je ta koja mijenja, a starost je ta koja je usporava. Jer zajedničkim snagama treba da dođemo do najboljih rješenja. Zato je obaveza da brinete kako da ugradimo svoje znanje, ali sa dodatkom timskog rada jer bez tima danas jednostavno niko ne može da pobijedi. Vrijeme Nikole Tesle i pojedinaca u nauci je prošlo. Sada pobjeđuju timovi, u kojima se zna kako se to znanje objedinjuje, kako se dijeli. Ono što je najvažnije, moramo da naučimo da dijelimo sve, a najviše znanje. Vrijeme u kom živimo je vrijeme informacija i kad razumijemo druge, bolje ćemo znati i da posmatramo sebe“, poručio je premijer Krivokapić.

Nakon obraćanja, premijer je odgovarao i na pitanja studentata, koji su ga upoznali sa problemima sa kojim se suočavaju.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.