Dr Kon objasnio kako je glumac Velisavljević, iako vakcinisan, preminuo od korone
Velisavljević i Kon

Dr Kon objasnio kako je glumac Velisavljević, iako vakcinisan, preminuo od korone

Glumac Vlasta Velisavljević nedavno je preminuo u 95. godini od posljedica korona virusa, a bio je vakcinisan. Mnogi zbog toga osporavaju vakcinu, a dr Predrag Kon je objasnio kako je moguće da osoba koja je revakcinisana umre od kovida-19.

On najprije ističe da se ne može na osnovu pojedinačnih slučajeva zaključivati nešto opšte.

"Ne znam tačno kada je dobio koronu posle druge doze. Može da se desi, mi kad kažemo da je 78 odsto efikasna vakcina, to znači da 78 odsto stvara antitijela, a 22 odsto nema antitijela, ima neku zaštitu, ali može doći do smrtnih ishoda."

Doktor Kon je još jednom istakao da pojedinačne slučajeve ipak ne treba uzimati kao mjerilo.

"Kada masovno to pratite, u Izraelu su pratili na preko 500.000 ljudi, pa onda imate mečovanu kontrolu, pa pratite jedno dva mjeseca šta se dešava kod onih koji su vakcinisani i koji nisu vakcinisani, koliko se pojavljuju te bolesti vakcinisanih i nevakcinisanih i vidite da se 98 odsto manje pojavljuje obolijevanje kod onih koji su vakcinisani u odnosu na one koji nisu. Na tako masovne brojeve onda imate na kraju da vakcina itekako radi. Kada se pojedinačni slučajevi izdvajaju, pogotovo kada je neko tako voljen kao Vlasta... Jako mi je žao što se to desilo, ali to ne može da se uzme kao mjerilo", kazao je dr Kon za TV Prva.

Epidemiolog je govorio i o efektima vakcinacije te objasnio da se oni već i vide.

"Efekti vakcinacije se vide, samo nisu toliko jasni. Vide se recimo u Beogradu, gdje je preko 32 odsto odraslog stanovništva vakcinisano, to je značajan rezultat. Vidi se i kada se uporede mjesta koja su slična, sa različitim obuhvatom, vidi se da gdje je veći obuhvat dolazi do zaravnjenja. Mi te rezultate već sada vidimo, s tim što jedna studija se ozbiljno radi i pokazaće u odnosu na sve vakcine, pa onda pojedinačno. Već sa jednom dozom zaštita je negdje oko 80 odsto", zaključio je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.