Nikšić: Vatrogasci štrajkuju glađu, traže povratak na posao

Nikšić: Vatrogasci štrajkuju glađu, traže povratak na posao

Iz nikšićke Službe zaštite i spašavanja je, po nalogu Upravne inspekcije, otpušteno devet zaposlenih po Ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, od kojih šest od sinoć štrajkuje glađu ispred prostorija tog preduzeća zahtijevajući da im se omogući povratak na posao.

Oni su otpušteni, kako su saznali, jer su bili angažovani na sistematizovanim radnim mjestima i način na koji se ne može zasnivati radno angažovanje po Ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

Jedan od otpuštenih, Marko Marojević, rekao je novinarima da je prekid radnog angažmana uslijedio bez ikakvog osnova i obrazloženja, i da su bili zaposleni zbog potreba u složenoj epidemiološkoj situaciji u opštini i državi.

On je kazao da je su angažovani i zbog potreba Službe zaštite i spašavanja, jer je polovina zaposlenih bila oboljela od koronavirusa.

“Radim već četvrti mjesec i po ugovoru mi je preostalo još 30 dana, a uslijedilo je bezrazložno otpuštanje. Među otpuštenim su i kolege koji rade od pola do dvije godine, i sve su nas stavili u isti koš”, rekao je Marojević.

On je kazao da su prilikom angažovanja dovedeni u zabludu, jer im nije objašnjena pravna težina Ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Na novinarsko pitanje da li su možda takve ugovore dobili uoči lokalnih izbora u Nikšiću i na taj način zloupotrijebljeni, jer su neki od njih angažovani u decembru, Marojević je rekao da nijesu politički aktivni, niti ih zanima politika.

“Došli smo da posao obavljamo savjesno i profesionalno i vrlo lako mogu provjeriti naš radni dosije, gdje smo i šta ranije radili i koliko su se neki od nas mučili. Među nama ima i podstanara, porodičnih ljudi”, naveo je Marojević.

On je kazao da su potrebni Službi zaštite i spašavanja, jer i dalje ima oboljelih, a bliži se sezona požara.

Prema njegovim riječima, od devet otpuštenih, šest su vatrogasci spasioci, a ostali su bili angažovani na poslovima vozača, magacionera i za tehničku službu.

Otpušteni vatrogasac-spasilac, Vuko Nikolić, naveo je da mu ugovor ističe 28. aprila, ali da su ga zvali prije 15 dana i saopštili da je inspekcija naložila raskid zaposlenja.

”Ništa napismeno nijesmo dobili, a uzaludno smo se obraćali lokalnoj upravi. Načelnik Službe, kao i 95 odsto zaposlenih, podržavaju nas, jer smo potrebni zbog epidemiološke situacije i ljetne sezone požara”, rekao je Nikolić.

On je kazao da su od advokata saznali da im ugovori nijesu pravno validno sklopljeni i da se za njih ne raspisuje konkurs, ističući da nije njihova krivica zbog toga.

Nikolić je naveo da su prije dvije godine položili sertifikat za vatrogasce-spasioce posredstvom njemačke Ambasade, nakon čega su dobili poziv od Službe zaštite i spašavanja i potpisali ugovore, za koje je nagoviješteno da će biti produživani.

Komandir Službe zaštite i spašavanja, Veselin Gardašević, rekao je da su bili primljeni na određeno vrijeme i da im je inspekcijskim nadzorom 31. marta zaključen prestanak radnog odnosa, iako su nekima ugovori još bili važeći.

”Poslao sam dopis Ministarstvu finansija prije desetak dana, uz saglasnost lokalne uprave, da se tim ljudima na neki način produži ugovor, a potom se raspiše oglas za prijem na radna mjesta koja su sistematizovana i planirana sredstvima po budžetu Opštine”, kazao je Gardašević.

Prema njegovim riječima, otpušteni radnici su odgovorni i vrijedni i ispunjavaju sve uslove za rad, i već par godina angažovani su u toj Službi, a pojedini su završili osnovni kurs za vatrogasce i položili stručne ispite.

“Nijesam znao da njihovi ugovori nijesu pravno validni, jer je riječ o privremenim i povremenim poslovima, koji se svuda daju, ne samo u ovoj specifičnoj Službi”, rekao je Gardašević.

On je dodao da se nada da će iz Ministarstva finansija brzo stići pozitivan odgovor.

Gardašević je kazao da je prihvatio da ispoštuju Upravnu inspekciju, ali da će uraditi sve da se zaštite prava otpuštenih radnika, jer Služba sa administrativnim kadrom ima 75 zaposlenih, a po sistematizaciji predviđeno je 77.

Iz Opštine je potvrđeno novinarima da je Služba zaštite i spašavanja u decembru prošle godine zaključila pet Ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, a ranijih još četiri u skladu sa Zakonom o radu na period od četiri do pet mjeseci.

Kako je saopšteno, bili su se stekli svi uslovi utvrđeni Zakonom o lokalnoj samoupravi za donošenje odluke o pokretanju postupka za popunu radnog mjesta u Službi zaštite i spašavanja, koja je od posebnog značaja, o čemu je Opština tražila mišljenje Ministarstva finansija.

”Komandir Službe zaštite i spašavanja je 22. marta zatražio dobijanje pozitivnog mišljenja za novo zapošljavanje od Ministarstva finansija i socijalnog staranja, u kome je molio za hitnost u postupanju, ali je Upravna inspekcija, nakon izvršenog nadzora, konstatovala nepravilnosti”, kazali su iz Opštine.

Kako su naveli, utvrđeno je da su Ugovori o obavljanju privremenih i povremenih poslova zaključeni za vršenje poslova iz redovne nadležnosti Opštine Nikšić i te Službe, što je protivno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je regulisan postupak zasnivanja radnog odnosa lokalnih službenika i namještenika.

”Konstatovana je nepravilnost da se zaključeni Ugovori o privremenim i povremenim poslovima odnose na obavljanje poslova koji su u djelokrugu Službe zaštite i spašavanja, u okviru koje su sistematizovana radna mjesta važećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji subjekta nadzora”, pojasnili su iz Opštine.

Izvor: Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.