Medojević: Predlog budžeta nerealan i neodrživ
Nebojša Medojević

Medojević: Predlog budžeta nerealan i neodrživ

Predsjednik Pokreta za Promjene, Nebojša Medojević ocijenio je da je predlog budžeta nerealan i neodrživ.

Medojević ističe da je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, "nakon 3 mjeseca trošenja novca poreskih obveznika bez ikakve kontrole i suprotno zakonu o budžetu izašao u javnost sa Predlogom zakona o budžetu za 2021 godinu".

"Ne treba da budete ekspert pa da odmah uočite da se radi o budžetu kontinuiteta iste ekonomske politike zasnovane na zaduživanju i potrošnji Vlade, kao što je DPS radio proteklih 20 godina. Bez ikakvih rezova u preglomaznoj tekućoj potrošnji i bez ikakve ideje kako rješavati strukturne probleme naše ekonomije - kolaps industrijske proizvodnje i izvoza, nezaposlenost, spoljnotrgovinski deficit, estremno siromaštvo, siva ekonomija...", kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, projekcija deficita na 139 miliona eura je !netačna i vjerovatno namjerno lažno postavljena".

"Deficit budžeta u prva dva mjeseca je 90 miliona eura, a za 12 mjeseci je projektovan na 139 miliona eura. Ovaj nivo deficita biće probijen najvjerovatnije već u martu. A gdje je još 9 mjeseci. Izvorni prihodi budžeta u decembru 2020. bili su 187 miliona eura, a u januara 2021. samo 88,6 miliona eura.Primici budžeta na osnovu poreza su pali sa 88,7 miliona u decembru 2020. na 67,4 miliona eura u januaru 2021.Porez na dohodak  pravnih lica je pao sa 17,5 mil na 4 mil eur, što je posledica neisplaćivanja zarada, što može biti upozoravajući znak krize nelikvidnosti. Ipak najdramatičniji pad prihoda je u doprinosima gdje je iznos iz decembra 2020 od 80,5 miliona pao na 15,9 miliona u januara 2021. U tom padu je najozbiljnija situacija u padu prihoda po osnovu doprinosa za Fond Pio, sa 50 miliona u decembru 2020 na samo 10 miliona u januara 2021. Slična katastrofa je i sa padom doprinosa za zdravstveno osiguranje gdje je pad sa 26,3 miliona iz decembra 2020 na 5,2 miliona eura u januaru 2021.", saopštio je Medojević.

Dodaje da je ad primitaka na osnovu poreza na dobit pravnih lica sa 1.6 miliona na 0,8 miliona eura u januaru 2021.

"Ovo ukazuje na kvarenje finanijske strukture privrede i ulazak u zonu gubitaka. Primici od PDV su pali sa 47,6 miliona eura na 44,1 miliona eura u januaru. Ovaj podatak ukazuje na pad uvoza koji je osnovni generator PDV i na pad potrošnje. Imajući u vidu pad uvoza za prva dva mjeseca 2021 za 23,4 % za očekivati je nastavak ovog negativnog trenda", kaže Medojević.

On dodaje da su ovakvi trendovi morali biti alarm za uzbunu u Vladi  i bilo je neophodno izaći u javnost sa programom fiskalnog prilagođavanja jer su troškovi ove parazitske adminsitracije uhljeba DPS, SD, BS astronomski i privreda koja je na koljenima nije u stanju da to finansira.

"Povećanje poreza i akciza neće popraviti likvidnost budžeta, niti povećati prihode. Samo će još veći broj preduzeća otjerati u zonu gubitaka, jer će povećanje cijena uticati na smanjenje potrošnje i povećanje sive ekonomije.Jednostavno, preglomaznu administraciju ne može finansirati privreda na ovom nivou ekonomskih aktivnosti. Mora se radikalno rezati vladina potrošnja. Nepotrebna radna mjesta se moraju ukinuti, a struktura potrošnje usmjeriti ka produktivnim investicijama koje će podržavati domaću proizvodnju, otvaranje radnih mjesta, supstituciju uvoza i stimulisanje izvoza. Država koja ima dug od 104% BDP i izvoz od 9%  BDP i nemaju svoju monetarnu politiku više nema prostora za zaduživanja radi pokrivanja budžetskog deficita i potrošnje Vlade", kaže Medojević.

Ocjenjuje da je Vlada poslala budžet koji nije projektovan u skladu sa realnim stanjem u privredi i javnim finansijama.

"Zato će sigurno biti potreban još najmanje jedan rebalans, a ova Vlada će novac od emisije obveznica od 750 miliona eura, potrošiti do jeseni i vjerovatno će biti potrebno novo zaduženje. I ako je Vlada javno obećavala da neće trebati novo zaduživanje u naredne dvije godine, to neće biti tako. Vidi se da ni Premijer ni Ministar finasija ne poznaju stanje privrede niti prepoznaju stvarne uzroke teške krize u kojoj se nalazimo. Ipak je vođenje države u uslovima krize prevelik zaligaj za dvojac Krivokapić - Spajić i da nijesu dorasli izazovima", zaključuje Medojević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.