Đukanović najavio krivičnu prijavu protiv Markovića, Sekulić i Pejović

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore EPCG Milutin Đukanović podnijeće krivičnu prijavu protiv bivšeg premijera Duška Markovića, bivše ministarke ekonomije Dragice Sekulić, vlasnika Uniproma odnosno, Kombinata aluminijuma KAP Veselina Pejovića i bivših članova bivšeg Odbora direktora na čelu sa predsjednikom Odbora direktora Đokom Krivokapićem i bivšeg izvršnog direktora Igora Noveljića.

On tvrdi da su Duško Marković i Dragica Sekulić dali Veselinu Pejović besplatne akcije koje je on kasnije prodao državnoj kompaniji za 16 miliona eura.

"Duško Marković i Dragica Sekulić, u čijoj je nadležnosti bila oblast energetike, kroz Vladinu uredbu, dodijelili su kompaniji Uniprom, čiji je vlasnik Veselin Pejović, nesrazmjerno veliku količinu takozvanih besplatnih emisionih CO2 kredita, a prilikom dodjele tih istih kredita državnoj kompaniji Elektroprivredi Crne Gore bivši premijer i ministarka su značajno podcijenili planove i bilanse Elektroprivrede i dodijeli joj značajno manji iznos od realnog. Tako su i Elektroprivreda i Aluminijski kombinat dobili identične iznose od po 1.020.840 tona CO2", rekao je Đukanović,prenosi Pobjeda.

Tako je, objašnjava, zbog snižene proizvodnje Kombinata aluminijuma, broj dodijeljenih emisionih kredita značajno pevazilazio njegove potrebe, dok je broj dodijeljenih emisionih kredita za Elektroprivredu bio značajno niži od bilansirane potrošnje uglja.

"Ova Uredba, odnosno ovakva podjela besplatnih kredita za emisiju CO2 predstavljala je samo uvertiru odnosno isnovu, ja nemam drugih riječi da kažem, osim za bezočnu, drsku i krvničku pljačku Elektroprivrede, države i u krajnjem njenih građana. Znači KAP ima viška, a EPCG manjka CO2 kredita" naglasio je Đukanović.

On tvrdi da EPCG u 2020 i 2021. godini nedostaje po 307.018 tona emisionih kredita CO2.

"I umjesto da Elektroprivreda na aukciji kupi te nedostajuće kredite, na način što bi uplatila u, 100 procentno, državni Fond za zaštitu životne sredine iznos, za dvije godine, od nepunih 18 miliona eura, Elektroprivreda pristaje da joj Pejović na nešto što je platio 0 evra da popust od 5 odsto i proda za gotovo 17 miliona eura", naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Elektroprivreda je uplatila 18 miliona eura u državni Fond za zaštitu životne sredine, ističući da bi taj fond bi taj fond kroz razna ulaganja vratio kompaniji gotovo sav novac.

Ističe da će biti još interesantnih tema u Elektroprivredi, počev od privatizacije RUP, kupovina sopstvenih akcija, odnosi sa Prvim bankom, odnosi sa Unipromom...

Đukanović je najavio da će biti formirana komisija koja će utvrditi šta se sve dešavalo i kako se radilo u EPCG-u.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.